tisdag, mars 21, 2006

TOPP 10: De pinsammaste ögonblicken i svensk politik

Det är kul med listor. Särskilt subjektiva, godtyckliga listor som väcker gamla minnen till liv.

Här kommer en lista med de tio pinsammaste ögonblicken i svensk politik. Utvalda av eder trogne bloggare och nedtecknade så gott som jag minns dem.

Alla eventuella fakta- och sakfel är mina egna och de är i så fall helt oavsiktliga. Tycker du att jag har missat en eller annan skandal så tveka inte att höra av dig.

Vi börjar som sig bör med plats nummer ...

10. Laila Freivalds berättar om sin chock för Ekot.
Skedde i måndags och det var plågsamt pinsamt att höra henne försöka ”snacka bort” det faktum att hon mörkat sin egen inblandning i kontakterna med Levonline.

9. Mona Sahlin och Tobleroneaffären.
En pinsam affär på så många sätt. Det var inte så mycket Monas missbruk av Riksdagens kontokort som fällde den blivande statsministern. Det var lögnen till Expressens reporter som var början till slutet för Sahlin. En riktigt pinsam lögn.


8. Friggebo och de tjuvaktiga Kosovoalbanerna.
Invandrarminister Friggebo konstaterar offentligt: "Uppenbarligen finns någon tradition eller någonting annat som gör att kosovoalbaner är mer benägna att snatta och stjäla cyklar och tvätt". Piiiiiiinsamt!


7. Björn Rosengren och den sista sovjetstaten.
Rosengren gillar drastiska formuleringar. Synd bara att någon fick med dem på band. Att som näringsminister kalla Norge för den ”sista sovjetstaten” i samband med en sammanslagning mellan Telia och Telenor är inte smart. Det är pinsamt.


6. Jan O Karlsson och den djävla Texasgubben.
Ännu en minister med smak för drastiska uttalanden. Att på en presslunch sitta och referera till USA:s president George W Bush som ”den där djävla Texasgubben” är pinsamt.


5. Georg Andersson och ”sanningvittnet”.
Nunnan Syster Marianne ondgör sig i TV om polisbrutalitet hon själv bevittnat i samband med verkställanden av utvisningsbeslut. Dåvarande invandrarminister Georg Andersson säger senare i en intervju: ”Syster Marianne är väl inget sanningsvittne”. Att offentligt anklaga en nunna för lögn är… vänta jag har det på tungan… jo just det: PINSAMT!


4. Bosse Ringholm och ”slöa poliser”.
Mannen klarar inte ens av att lägga på en telefonlur. TV4 får därför höra hur minister Ringholm sitter och gnäller på polisen och hur han konstaterar hur slöa de är. Pinsamt.


3. Göran Persson om politisk stabilitet i Kina.
En ganska ny statsminister åker på statsbesök till den kommunistiska enpartistaten Kina och sammanfattar en del av sina intryck med de bevingade orden: ”Det är oerhört slående att politisk stabilitet betyder ekonomisk utveckling när man ser det kinesiska exemplet”.


2. Birgit Friggebo sjunger.
Lasermannen skrämmer många invandrare. Bildt och Friggebo åker till Rinkeby och möter oroliga invandrare. Mötet spårar ur. Friggebos först tanke då: ”Nu tycker jag att vi tar varandra i händerna och tillsammans sjunger ’We Shall Overcome’”. Fingertoppskänsla med armbågen!


1. Bosse Ringholms presskonferens.
Så har vi nått till det överlägset mest pinsamma ögonblicket i svensk politisk historia. Dåvarande finansminister Bosse Ringholm hade kallat till presskonferens för att redogöra för vad som hade kommit ut av samtalen mellan regeringen och Inga-Britt Ahlenius angående hennes framtid.

Bosse vägrade att svara (på riktigt) på några frågor utan upprepade, med en tom, glasartad blick, gång på gång varianter av denna mening: ”regeringen och Ahlenius har träffat en överenskommelse om att Ahlenius i möjligaste mån ska få ett nytt jobb efter nyår”.

Någon har sagt mig att han sa samma sak 36 gånger. Vet inte om det stämmer, dock sa han det så många gånger att de samlade journalisterna började skratta. Det var antingen det, eller att gråta som återstod som reaktion.

---

Utanför tävlan: Tar inte med pinsamheter kopplade till brottslighet, personliga problem eller alkohol då dessa eventuella pinsamheter inte är politiska så mycket som de är personliga, med politiska konsekvenser.

Hedersomnämnade: Kjell Olof Feldts egen dikt, uppfångad av en påpasslig pressfotograf i riksdagskammaren: "Löntagarfonderna är ett jävla skit, nu har vi baxat dem ända hit"

6 kommentarer:

Studiomannen sa...

En juvel är också bitr socialminister (Här ska det stå ett namn jag glömt) som ställer sig i talarstolen i riksdagen och säger att man mycket väl kan tänka sig att dra av motsvarande belopp folk har sparat i pensionsförsäkring från den statliga pensionen.

Det är nog det närmaste ett sprinterlopp Göran Persson varit på länge. Snabbare dementi har knappt skådats.

Och John Bouvin kanske är för given på plats 1-10?

Per Unckel kastade ju lite spjut i radhus när han kritiserade Sahlin, fast nu har alla, inkl jag själv glömt vad det var för mjöl han hade i påsen den gången.

Anonym sa...

Det är val i år va? *gulp*
Kanske ska rösta blankt eller bara blunda, dra en lapp och rösta på whatever? Det är ju skrämmande med såna politiker.. Men å andra sidan.. De är folk de också... Men ibland undrar man.. :)

Hoppas du får en fin dag!

Anonym sa...

Tycker nog din etta baseras på tillrättalagda uppgifter. Folk har nog hört mycket om händelsen i efterhand och storyn har fått ett liv av sig själv - Ok att Bosse upprepade samma sak om och om igen men som jag minns det sa han också klart och tydligt till journalisterna att han inte tänkte säga något utöver uttalandet. När de fortsatte ställa frågor svarade han med att läsa upp uttalandet igen. Det är väl inget konstigt med det när han sagt att han inte tänkt säga mer än så, är väl mer konstigt om journalisterna väntade sig något annat svar.

Anonym sa...

Grejen med Friggebo är att det visade sig vara sant, det om kosovoalbanerna. Ta istället med Ines Uusmans: internet är bara en modefluga.
Syster Marianne är ökänd, det var ju helt riktigt att inte ta henne på allvar.

Anonym sa...

Kom att tänka på Georg Anderssson och Syster Marianne. Det absolut bästa var nog ändå när HELT APROPÅ GÄNGET spelade in en sång/sketch. När kan detta ha varit..Hmmm. 1988-89? De sjunger i alla fall högt och tydligt med klar stämma: GEORG ANDERSSON OCH GUD GEORG ANDERSSON OCH GUD. Ja, det är klockrent! Helt apropå gänget iklädda nunne mundering sjungande och spelandes. Ja, Undrar vad stollen Andersson gör i dag???

Anonym sa...

Anonym 2008 17 Juni, det var just den helt apropå låten som fick mig till denna sida. Helt underbaaaaaaaaaaaaaaart inslag!!!!!

Georg Andersson blev (förstås! :-(( ) landshövding sen´, i Västerbotten. Men har gubevars´, slutat med det nu!