tisdag, mars 14, 2006

Da Vincikoden – Fiktionens makt över fakta

Jag läste någonstans, minns inte var, att om man vill påverka folk i en viss riktning (läs: propaganda) så skall man inte ägna sig åt fakta. Man skall ägna sig åt fiktion.


Principen är lika enkel som den är genial.


Fakta läser man som regel med ett kritiskt öga. De flesta läsare/tittare ställer sig frågor som: Stämmer detta verkligen? Vilka bevis finns för det påstådda? Hur kan jag lita på bevisen?


Fiktion läses som regel med "hjärtat", d v s det är en känslomässig upplevelse som inte passerar genom ett kritiska granskade filter.


Hjärnan gör dock ingen skillnad på upprördhet baserad på fakta eller baserad på fiktion. På så sätt kan man påverka människor genom fiktion.


Denna typ av propaganda är uråldrig. Hollywood har genom åren producerat mängder av filmer som är avsedda att ge stöd år en viss uppfattning. Även i Sverige så producerades en mängd nationalistiska filmer under det andra världskriget i syfte att "stärka den svenska identiteten och hålla moralen uppe".


Ett av de tydligaste exemplen på detta är boken "Inte utan min dotter", som även blev film, där många efter att ha läst boken eller sett filmen fick en mycket negativ bild av män från mellanöstern. Inte många reflekterade över författarens egna motiv till boken eller det faktum att det var en partsinlaga där "sanningen" inte nödvändigtvis var den som boken representerade.


Jan Guillou har öppet "erkänt" att böckerna om Carl Hamilton och sedermera Arn-böckerna alla hade minst en politisk poäng att komma med. I Hamilton-fallet var det en kritik mot polisen i allmänhet och SÄPO i synnerhet och Arn-fallet var det en vilja att ge en annan bild av muslimer och deras bakgrund som en motbild mot den islamofobi som han anser grasserar i västvärlden idag.


Da Vinci-koden gör på samma sätt. Även om jag faktiskt inte tror att Dan Brown hade så många andra motiv än att skriva en "kittlade" och spännande roman. Men i och med att boken är en roman och inte en faktabok så påverkar den folk mer än en faktabok


Så nästa gång du läser eller ser ett fiktivt verk som får dig att känna dig "politisk" eller "moraliskt upprörd" ta och låt ditt "kritiska öga" ta en titt innan du sprider dina åsikter (baserad på fiktion) vidare.

Inga kommentarer: