onsdag, mars 29, 2006

Med ett schysst järnrör...

...slår man världen med häpnad - skaldade Socker-Conny 1988. Men till skillnad mot den militanta delen av vänstern i Sverige är Socker-Conny en seriefigur!

I efterdyningarna av en demonstration anordnad av "Förenade Arbetare " till stöd för de fransmän som protesterar mot förändringarna i anställningsskyddet för unga i Frankrike samt mot Centerpartiets förslag att ungdomar under 26 år skall undantas vanliga LAS-regler i syfte att få fler unga i arbete slutade i skadegörelse av Centerpartiets lokaler i Gamla Stan.

Vem eller vilka som stod för skadegörelsen vet inte undertecknad, men jag väljer ändå att tro att den var en följd av demonstrationen, om än utförd av ett fåtal personer.

Att med våld protestera mot politiker och politiska förslag är häftigt! Att dra på sig en mask, fylla fickorna med gatustenar och stå i samband med en egen "ledningscentral" som avlyssnar polisen och dirigerar "de egna styrkorna" ger lätt en berusande känsla av makt. Men om vi undantar de personliga kickarna av att ägna sig åt våldsamheter så finns det ju inte mycket kvar!? Politisk förändring genom ligistvåld är historisk sett sällan en framkomlig väg till politisk förändring.

Gandhis ickevåldsbudskap var något helt annat. Att, utan att göra motstånd, låta den brittiska övermakten göra bort sig genom att misshandla, och i vissa fall döda, fredliga protesterande indier bidrog att skapa ett läge där britterna till sist tvingades lämna "kronjuvelen i den brittiska kronan".

Så länge som vi lever i en demokrati så är demokratiska påtryckningsmedel att föredra. Jag vågar påstå att få svenskar låter sig imponeras av de individer som med skadegörelse försöker föra fram en politisk åsikt.

Jag menar att de som hänger sig åt sabotage och skadegörelse drivs mer av den personliga kicken än övertygelsen att de faktiskt kan åstadkomma någon reell förändring och i slutändan förstör de mest för sig själva.

Jag hoppas att polisen har möjlighet att lagföra de som förstör i vårt samhälle och som hotar våra demokratiska instutitioner med våld och hot om våld.

För även om man kan slå världen med häpnad med ett schysst järnrör, lär man knappast göra världen bättre, och då kan man lika gärna låta bli... att slå alltså!

Inga kommentarer: