torsdag, mars 02, 2006

Talet om maktskiftet - Om jag någonsin skulle skriva ett

Jag har aldrig skrivit ett politiskt tal. När jag kommer att tänka på det har jag aldrig skrivit ett tal.

Men häromdagen, när jag var ute och promenerade, fick jag plötsligt inspiration. Det var något jag hade läst på DN:s ledarsida efter partiledardebatten i TV 4 som satte "bollen i rullning". Socialdemokraterna har haft 12 år på sig att göra något åt tillståndet i landet. Och knappast fått särskilt mycket uträttat.

Inspirationen satt kvar när jag kom hem. Så det var bara att värma upp datorn och skriva av sig.

Och vad har ett tal för värde om det inte sprids?

Så på vinst eller förlust, i detta fall riskerar jag väl endast att mitt ego kan få sig en och annan törn om du väljer att kritisera mig för hårt, och med förhoppning om en trevlig läsning...

Här kommer: "Talet om maktskiftet - Om jag någonsin skulle skriva ett"


---
Talet om maktskiftet – Om jag någonsin skulle skriva ett ---

Kära läsare,

Vi står inför ett val i september som kommer att bestämma vägen för Sverige de närmaste fyra åren.

Vi står inför ett val i september som kommer att avgöra om Sverige kommer att ta nästa steg in i framtiden eller om vi skall stå kvar och stampa där vi var för tolv år sedan.

Vi står inför ett val i september där visioner och konkreta förslag ställs mot passivitet och maktfullkomlighet.

Socialdemokratin är idag ett parti utan visioner. Ett parti som bygger på en arbetarrörelse som både saknar arbetare och rörelse. Ett parti som endast drivs av viljan att behålla makten. Ett parti som inte längre vet vad de skall göra med makten de så hett åtrår.

Kära läsare,

Socialdemokraterna är slutkörda. De har tappat både karta och kompass. Och vilse i maktens korridorer söker de förtvivlat efter svagheter hos oppositionen i stället för att samla sig till ett konstruktivt och visionärt program för framtiden.

Det är ett faktum att den socialdemokratiska minoritetsregeringen med stöd av vänsterpartiet och miljöpartiet har haft tolv år på sig att göra Sverige bättre.

Det är ett faktum att de inte har lyckats.

Den socialdemokratiska minoritetsregeringen, med sina stödpartier har haft tolv år på sig att komma tillrätta med arbetslösheten.

Hur har det gått?

Över en miljon svenskar står i dag utanför arbetslivet. De som arbetar upplever samtidigt ofta att de har obefintliga marginaler och liten möjlighet att påverka sin situation till det bättre. Vårt näringsliv pressas av växande konkurrens från omvärlden.

Den socialdemokratiska minoritetsregeringen, med sina stödpartier har haft tolv år på sig att komma tillrätta med problemen i våra skolor.

Hur har det gått?

Trots betydande ekonomiska satsningar inom skolområdet är resultatet sämre i dag än för tio år sedan. Allt fler elever lär sig allt mindre. Skolmiljön blir allt råare och skolans kunskapsuppdrag har många gånger satts på undantag.

Den socialdemokratiska minoritetsregeringen, med sina stödpartier har haft tolv år på sig att komma tillrätta med bristerna inom välfärden.

Hur har det gått?

Hälso- och sjukvården kämpar i dag med långa köer, otillräckliga resurser och svårigheter att rekrytera och behålla vårdpersonal. Allt fler tvivlar på det offentligas förmåga att sörja för de äldres trygghet. Vård och rehabilitering har ersatts av långa sjukskrivningar och förtidspension. Många upplever också att de har små möjligheter att hävda sin rätt till en god vård och omsorg.

Den socialdemokratiska minoritetsregeringen, med sina stödpartier har haft tolv år på sig att göra Sverige till ett tryggare och säkrare land.

Hur har det gått?

De senaste tio åren har brottsligheten ökat kraftigt i Sverige. Antalet anmälda brott blir allt fler, samtidigt upplever många människor hur vårt rättsväsende allt sämre förmår möta utvecklingen. Polisen upplevs frånvarande och anmälningar läggs på hög eller blir aldrig uppklarade. Våra fängelser misslyckas gång på gång att hålla brottslingarna innanför murarna. Brottsligheten är på offensiven och rättsväsendet på reträtt. Med detta växer otryggheten obehagligt snabbt i vårt samhälle.

Kära läsare,

Det brukar heta att nöden är uppfinningarnas moder. I så fall är det nöden som fått de borgerliga partierna att ”uppfinna” Allians för Sverige. Det är inte de politiska partiernas ”nöd” som avses. Den finns inte. Den nöd som avses är Sveriges.

Vi har lärt oss av misstagen förra gången vi hade regeringsmakten. Vi har lärt oss att begrava de interna stridsyxorna. Vi har lärt oss behovet av långsiktigt samarbete. Och vi har lärt oss att skynda långsamt.

Vi ville så mycket och hade så bråttom. Allt blev inte bra. Allt blev inte som vi hade tänkt oss. Vi saknade is i magen. Vi förlorade valet.

Vi har lärt oss av detta. Vi har inte samma ledare idag som vi hade då. Vi är tillräckligt många för att minnas allt det goda som den borgerliga regeringen genomförde men också tillräckligt många som stärkta av både de ”dåliga” och ”goda” erfarenheterna nu har samlats och lagt fram ett nytt och tydligt alternativ för Sverige.

Sex arbetsgrupper som har tagit fram en plattform för en god politik för Sverige när maktskiftet kommer. En plattform som kommer att ge en borgerlig regering möjligheten att metodiskt skrida till verket från dag ett. En plattform som kommer att göra Sverige till ett land bättre rustat för att möta framtidens utmaningar.

En plattform som kommer att ge oss verktyg att komma tillrätta med arbetslösheten.

För att möta utmaningen måste vi återupprätta värdet av företagsamhet och eget arbete. Det krävs därtill krafttag för bättre uthållighet i statsfinanserna liksom i de gemensamt finansierade välfärdssystemen. Bara med fler i arbete och en ansvarsfull finanspolitik kan Sverige möta framtiden. Här lägger vi grunden för att en borgerlig regering efter valet 2006 kan föra en kraftfull uthållig ekonomisk politik för tillväxt.

En plattform som kommer att ge oss verktyg att komma tillrätta med problemen i våra skolor.

Vi vill forma en politik för en skola med arbetsro och verkligt fokus på kunskap, så att varje elev kan komma till sin rätt. Vi vill att Sverige ska vara ett land med en forskning i världstopp. Här lägger vi grunden för att en borgerlig regering efter valet 2006 kan återupprätta Sverige som kunskapsnation.

En plattform som kommer att ge oss verktyg att komma tillrätta med bristerna inom välfärden.

Vi vill att sjukvården ska finansieras solidariskt. Den måste därtill bättre utgå från den enskilde patientens behov. Det kräver förnyelse och ökad mångfald, liksom att människor kan garanteras både valfrihet och vård i tid. Här lägger vi grunden för att en borgerlig regering efter valet 2006 kan föra en politik för en trygg vård och omsorg med människan som utgångspunkt.

En plattform som kommer att ge oss verktyg att göra Sverige till ett tryggare och säkrare land.

För att vända den nedåtgående trenden krävs en upprustning av hela rättskedjan. Polis, domstolar och kriminalvård måste ges bättre resurser. Det behövs en politik för ett rättsväsende som aldrig faller undan för våld och brott. Bara därigenom kan Sverige bli ett tryggare land. Här lägger vi grunden för att en borgerlig regering efter valet 2006 kan föra en politik för ökad trygghet genom bättre brottsbekämpning.

Kära läsare,

Valet i september som kommer att bestämma vägen för Sverige de närmaste fyra åren.

Valet i september som kommer att avgöra om Sverige kommer att ta nästa steg in i framtiden eller om vi skall stå kvar och stampa där vi var för tolv år sedan.

I september kommer du ha valet. Valet mellan handling eller passivitet. Valet mellan en tydlig plan för Sverige eller en luddig plan för att vänta och se. Valet mellan en borgerlig allians för Sverige eller en ohelig allians för maktens bevarande.

Det är i september gör du ditt val.

Välj väl!

Inga kommentarer: