tisdag, mars 07, 2006

Högsta domstolen tycks vara dum i huvudet!?

Lagen skärps. Samlag med minderårig (under 15 år) skall rubriceras som ”våldtäkt av barn”. Påföljden skärps. Lagstiftaren har gjort sitt. Tingsrätt och hovrätt fattar läget. Dömer enligt ny lag. Gott så långt.

Sen är det dags för Högsta domstolen att pröva mål som faller under den nya lagen. HD:s domar är vägledande. De skapar praxis. Och vad gör de då? Fallet är enkelt. En 25-årig man har samlag med en 13-årig flicka. ”Hon var med på det.” Lagen tar ingen sådan hänsyn. De enda spelrummet som lagen vill medge är om förövaren själv är ung eller om offret snart skulle fylla 15 år samt om offret är "medveten om konsekvenserna". HD bortser från detta och dömer för sexuellt utnyttjande. Trots att mannen var 25 år och offret 13 år.

Vad är vitsen med nya lagar om HD ändå inte följer dem, och därmed skapar praxis som går emot lagstiftarens avsikt?

Som vanligt finns det klokt folk inom HD som anmäler avvikande uppfattning. Faktum kvarstår. Domen kommer att vinna (har vunnit?) laga kraft. Och den nya lagen verkar bli ett rejält slag i luften.

Skäms HD!

Uppdaterat: Här har ni en länk till en pdf-fil med till domen kring fallet med 13-åringen. Orkar du inte läsa allt så kan jag tipsa om de två skiljaktiga Justitierådens yttrande i slutet. Det yttrandet stämmer med min egen tolkning av fallet, och jag hade uppskattat om deras linje hade segrat.

Inga kommentarer: