onsdag, december 14, 2005

Vem bär vad i vilken hand?

En gammal minnesramsa inom försvaret gick såhär:

Vem bär vad i vilken hand?
Chefen bär ansvaret i första hand!

Precis som katastrofkommissionen konstaterade i sin rapport. Chefen, d v s, Göran Persson, hade det yttersta ansvaret för den Svenska statsapparatens senfärdiga och otillräckliga agerande för snart ett år sedan.

För detta säger sig Göran Persson ödmjukt ta ansvar.

Sen då?

Om min son kommer hem med dåliga betyg som en följd av att han inte gjort sina läxor, kommer han knappast bara undan med att säga: "Förlåt pappa, jag tar ansvar för de dåliga betygen".

Han hade sannolikt fått plugga lite extra under sina föräldrars överinseende. Hans gärningar (eller brist på dessa) hade med andra ord fått faktiska konsekvenser utanför "läpparnas bekännelse". Ett förlåt är bra men inte alltid tillräckligt.

Vi väntar fortfarande på de faktiska konsekvenserna av kritiken som rapporten riktade mot ett antal namngivna personer inom regering och statsförvaltning.

Nu är det så fiffigt att även Göran har en chef. Och det är på ett sätt dennes ansvar att det ser ut som det gör i vårt land.

Den chefen är du och jag, och alla andra röstberättigade i Sverige. Det är framförallt de som i förra valet röstade på s, v eller mp som bör reflektera över sin delaktighet i det hela genom att ge sitt förtroende till Göran Persson, direkt eller indirekt.

Skall flodvågskatastrofen bli en valfråga? Nej det tycker jag inte.

Skall vi kräva att Göran Persson visar ansvar på fler sätt än att snacka? Ja det tycker jag.

Var Moderaterna, Folkpartiet och Kristdemokraterna mesar som inte krävde utrikesministerns avgång? Ja det var dom!

Och glöm nu inte att det är DU som är statsministerns chef. Du delar ansvaret för vad som pågår i vårt regeringskansli. Ta det ansvaret på största allvar. För som chef är det viktigaste du skall komma ihåg:

Chefen bär ansvaret i första hand!

1 kommentar:

A. von Achtersnurra sa...

Klockren analys! Chefen har alltid det yttersta ansvaret - vad han sen säger till medarbetarna interns är egalt.