onsdag, december 14, 2005

Regeringen har "dabbat sig"

För 10 år sedan beslöt (s)-regeringen att vi skulle börja med DAB-sändningar på prov i Sverige genom SRs försorg. Hittills talar man om en kostnad på 320 miljoner kronor som tycks resultera i ett enda stort "hoppsan"!?

7000 DAB-mottagare har sålts på 10 år! Succé! INTE!

För 10 år sedan var DAB en hyfsat gammal teknik. Idag är den helt förlegad i jämförelse med de senaste alternativen.

Regeringen Persson har haft chansen att få med sig den privata lokalradion på DAB-projektet om de var beredda att sänka koncetionsavgifterna. Uppenbargligen var man inte beredd att göra detta. Vilket är synd om man var DAB-vän. Hade DAB kunnat erbjuda övriga Sverige den mångfald som radion kan erbjuda i Stockholm hade säker fler än 7000 sett skäl till att slå till på en mottagare.

Nu sumpade man den chansen och sätter den privata lokalradion lite smått på pottan, då man tidigare antydde att en DAB-uppgörelse var på gång.

Jag är personligen av princip för att att man ger upp på DAB. Framtidens radioplattformar kommer se annorlunda ut. Även om det hade varit spännande att få se vad som hade hänt om den privata radion hade börjat erbjuda sina tjänster i DAB.

Det känns dock så fruktansvärt typiskt att denna fråga har dragits i långbänk i åratal och sedan endast lämnar efter sig en digital finsk kanal och en räkning på 320 miljoner som medborgarna får stå för. Klantigt skött helt enkelt.

Förr eller senare kommer satellitradion till Sverige. Den finns redan idag i USA. Om inte sossarna skyndar sig med att presentera ett alternativ som funkar riskerar de att tappa kontrollen över ännu ett media.

Hemska tanke! Eller...

7 kommentarer:

stromsjo sa...

DAB finns. DAB fungerar. Att man slarvat bort tio år utan att lyckas samla ihop sig till mer än att vi nog måste studera frågan närmare är skandalöst. England har visat vägen: i partnerskap med privatradion lyfter DAB. Att hålla sig med kulturministrar av Ulvskogs kaliber är inte billigt. Av efterträdaren hade jag hoppats mer. Så dumt av mig.

Fredrik Bojerud sa...

Jo, nog hade man hoppats med av Paggan än av Maran. Men det tycks du ju ha insett att det var dumt! :-)

Visst finns DAB och visst fungerar det. Det gör Mellanvåg också. Det betyder inte att vi skall satsa miljarder av skattepengar på DAB utbyggnad bara för att det finns.

Det var väl det regeringen till sist kom fram till. EFTER 10 ÅR!!!

stromsjo sa...

Ja, det var ju en rapp handläggning! ;)

Rätta mig gärna men jag resonerar såhär: FM är en trång kostym som inte går att lägga ut. Vi behöver alternativ nu. Sändarnät för DAB finns, det stängdes av (!) i ett (s)ällsynt briljant ögonblick för några år sen för att spara driftskostnader. Infrastruktur i glesbefolkade länder kostar - hur kan man distribuera digitalradio till låt oss säga 90% av befolkningen på ett billigare sätt än att återstarta det nät som existerar?

Fredrik Bojerud sa...

Du har mest rätt. Nästa helt och hållet rätt.:-)

FM-bandet är trångt men klantigt koordinerat. Det finns mer plats om viljan bara fanns från PTS eller vem som nu sitter på beslutet.

DAB tycks ju vara utbyggt till ca 85% av befolkningen men inte driftsatt. Antar att det är det som kosta och det som regeringen inte vill betala för under en övergångsperiod.

Visst vore det logiskt att ro fan iland nu när han sitter i båten. Men av skäl jag inte förstår så tycks det ju inte bli så. Vi får väl se vad som händer när vi får en ny regering.

De som är mer tekniskt bevandrade än vad jag är kritiserar främst DAB för att det är simplex. Skall man bygga ut ett statligt finansierat nät så borde det vara duplex och uppgraderingsbart.

Inte vet jag om det stämmer men det låter onekligen rimligt. Kanske blir det så en dag.

Men det får tiden utvisa.

stromsjo sa...

>DAB tycks ju vara utbyggt till ca
>85% av befolkningen men inte
>driftsatt

Nja, det är mer genialiskt än så. Utbyggt, driftsatt och sen avstängt för att spara lite driftkostnader. Svårslaget, innovativt, banbrytande sätt att pusha för ny teknik.

Jag samlade ihop lite länkar i ämnet.

Fredrik Bojerud sa...

Tack för länkarna.

Är inte säker på att jag vill veta mer. Jag blir så trött! ;-)

stromsjo sa...

Jo, nog blir man trött.

Jag lutar åt att det här inte alls är kört och då tänker jag inte bara på regimskiftet nästa år, som för övrigt verkar mindre sannolikt för varje opinionsmätning som kommer.

Det har hänt förr att regeringen skickat upp försöksballonger genom att prata lite i förväg om vad man kommer att bestämma nästa vecka. Sen, simsalabim, finns det nån oväntad vinkling på själva beslutet när det kommer.

Och förr eller senare kommer departementet att inse varför 48 av 50 remissinstanser vill ha DAB.