måndag, december 12, 2005

En rökare eller bara glassa!?

Märkliga tider vi lever i...

Idag kostar "lyxglass" lika mycket eller mer som ett paket ciggaretter. Var det så förr? Betalade folk nästa 50 spänn för en halv liter glass?

Djurgårds Glace "Svenska Jordgubbar" är för övrigt sensationellt god och borde serveras på alla bättre restauranger. Och sälja på Pressbyrån och... Ja, du förstår.

Hur fattig man än är så tycks folk alltid finna pengar till sina laster. Det kallas inom psykologin för "instant reward" d v s den lycka jag känner nu är konkret och den eventuella olycka som kan drabba senare är abstarkt.

Det är därför "kvartalsekonomi" och kortsiktiga åtgärder sällan bidrar till något långsiktigt gott. Hur skall vi kunna förvänta oss att våra företagsledare och politiska ledare skall bete sig på något annat sätt du och jag?

Det långsiktiga, ibland självförtsakande, tänkadet finns och fanns i många "primitiva" kulturer medans vi civilicerade västerlänningar jagar "instant rewards".

Men om vi noggrant granskar vår omgivning så kommer vi att finna att det finns gott om kloka och långsiktiga människor omkring oss.

Stöd dem.

Uppmuntra dem till att leda.

Utan dem är vi förlorade.

Kanske inte idag.

Men likväl förlorade...