tisdag, augusti 29, 2006

Varför vill Ohly inte sin dotters bästa?


Nej, jag skall inte dra in Ohlys dotter i detta.

Eller jo, jag måste det.

Det går inte annars.

Jag ber om ursäkt och menar verkligen inget ont.

Jag är bara förvirrad och frusterad och måste få skriva av mig.

Jag vill bara att Lars Ohly lyssnar på sig själv och funderar på vad det är han egentligen sitter och säger i tv.

– Jag blir väldigt upprörd om man drar in min dotter här. Hon gör sina val utan påverkan från mig.
I den kommunala skolan finns inte den utbildning hon vill gå. Jag blir oerhört upprörd när man försöker dra in min dotter i den politiska debatten.

Jag förstår att Ohly blir förbannad när man drar in hans dotter i debatten. Men frågan är ju högst relevant. Jag kan helt enkelt inte hålla mig.

I det Sverige som Lars Ohly och hans partivänner önskar leva i skall alltså han dotter, och alla andras döttrar och söner, berövas alla valmöjligheter och tvingas gå i en skola vars utbud inte tilltalar henne. Alla skall behandlas lika och individuella hänsyn skall utgå till förmån för en statligt reglerad norm?

Nej, det är inte det han säger. Han skall se till att de kommunala skolorna skall erbjuda den mångfalden. Har Ohly tappat greppet om verkligheten? Mångfald kommer sällan ur enfald!

Jag menar ine att den kommunala skolan är enfaldig, men jag är övertygad om att riktig mångfald endast är möjlig om vi tillåter olika former av skolor med olika former av pedagoiska inriktningar. I den "helkommunala" skolan Ohly strävar efter riskerar vi att politiska beslut, i vanlig ordning, hamnar som en våt filt över egna initiativ och då har vi en politiskt korrekt likriktning som just drar undan mattan från den valfrihet som många barn och föräldrar idag åtnjuter.

Är det bara jag som tycker att det Ohly säger låter orimligt?

Vad Ohly säger kan alltså tolkas såhär:

- Friskolor fungerar bevisligen, till och med min dotter går i en då det passade henne (frihet att välja* reds anm) bättre. Därför skall alla friskolor läggas ned för att det är... orättvist?

Jag blir stum!

PS. För övrigt var Lars Ohly fullständigt bländande i tv-studion. Han gav ett uppriktigt och trovärdigt intryck. Mycker charmerande på min ära. Synd bara att han är så långt bort från mig ideologiskt. För som person är han lätt att tycka om! Där har Göran Persson och flera andra partiledare en hel del att lära!

Rätt person. Fel politik!

4 kommentarer:

Markus "LAKE" Berglund sa...

Jag antar att du läste det Dick Erixon skrev om att leva som man lär? En mycket bra sammanfattning av skillnaderna mellan hur lätt det är att vara att vara liberal jämfört med att vara socialist.

Som liberal vill man låta andra människor leva som de själva väljer och kan därför också leva som man själv vill.

Helena Duroj sa...

vänstern hävdar inte att privatskolor med någon sorts automatik är dåliga. vi är emot dem därför att de försörjs med resurser som vi medborgare arbetat ihop och som ska stå under demokratisk insyn och styrning.

Fredrik Bojerud sa...

Hej Helena,

Vad trevligt att du lämnad een kommertar på min blogg!

Alla skolor i Sverige står under tillsyn redan idag. Även friskolor.

På vilket sätt kommer barnen att gynnas av att alla friskolor stänger till förmån för endast kommunala?

Om ni inte menar att friskolor är dåliga så är det bristen på demokratisk insyn och styrning ni saknar om jag förstår dig rätt. Är inte skollagen och skolverket garanter för detta redan idag?

Nej, jag är ledsen Helena, jag köper inte dina argument!

(surprise! :-D )

Fredrik Bojerud sa...

Markus: Hade inte läst den. Tack för tipset! Mycker träffande analys. Inte överraskande, men träffande.

Den tycks peka på den enkla sanningen att vi människor är "oss själv närmast" när det kommer till kritan.