onsdag, augusti 23, 2006

Metro ljuger om internt centerdokument!

”Kolla aldrig en bra story!”

Det tycks vara det första man lär en journalist när han eller hon kommer ut på redaktionen. Exempel på situationer där bristen på källkritik eller när källkontroll över huvud taget inte kan ha förekommit har varit så talrika det senaste året att jag inte ens ids ta upp dem igen.

Dock har det nu hänt igen. Denna gång är det centerpartiet i Stockholm som hamnat i skottgluggen hos journalisten David Baas.

Jag kan överhuvidtaget inte kommentera hur yrkesskicklig denne Baas är i vanliga fall, men i artikeln om ”Centerpartiets hemliga brev som skall knäcka folkpartiet” har han fått en del om bakfoten.

Skulle han tagit sig tiden att söka den ansvarige utgivaren för ”Det hemliga brevet” så hade han tvingats formulera om artikeln och tappat dramatisk effekt. Alltså skedde aldrig någon sådan kontakt, antingen på grund av misstag eller på grund av bristande yrkesskicklighet.

Så här ligger det nämligen till med ”det hemliga brevet”.

”Det hemliga brevet” är i själva verket en tidning av enklare format som ges ut ett antal gånger om året och som skickas främst till medlemmar inom de olika centerrörelserna i Stockholm. Det skickas även ut till dem som söker information om centerpartiet och givetvis får alla som önskar sig ett exemplar ta del av tidningen. Så både ordet ”hemligt” och ”brev” är alltså missvisande.

Hur ligger det då till med själva formuleringen i tidningen? Jodå. Här stämmer det. En liten notis i högermarginalen innehåller mycket riktigt den illa genomtänkta formuleringen som citeras.

Om denna notis tycker jag tre saker.

1. Den är klumpigt formulerad. Givetvis kommer bland annat folkpartiet att drabbas ifall centerpartiet når sitt mål med att bli det tredje största partiet. Den positionen innehar just folkpartiet för närvarande. Däremot är tanken att ”det är folkpartiet som skall knäckas” feltänkt, då vi gör alla en tjänst om vi istället riktar in oss på att ”knäcka” sossarna, miljöpartiet och vänstern.

2. Vari ligger egentligen nyheten i att ett politiskt parti vill bli större? Även om det sker på andra borgerliga partiers bekostnad. Det är ingen hemlighet att folkpartiet tog en massa moderata röster förra valet eller att kd mumsade i sig en massa borgerliga röster valet 2006. Kd fick då 27 nya mandat i riksdagen samtidigt som fp och c tillsammans tappade 18 mandat. En viss ”kannibalism” räknar nog alla partier med. Att någon, aningen klumpigt, skriver om detta rent ut är kanske en nyhet, men egentligen inte.

3. Huruvida centerpartiet idag är ett mer liberalt parti än folkpartiet är en intressant frågeställning som förtjänar att funderas på. När folkpartiet numera profilerar sig som ”ordning och reda partiet” med krav på allt och alla till höger och vänster är det inte svårt att börja se centerpartiets politik som den mer liberala om man ser realpolitiskt på det.

Nåväl.

Nu vet du i alla fall hur det ligger till med ”det hemliga brevet”.

Och för övrigt skulle jag inte beklaga om centerpartiet knäcker alla andra partier. Citera mig gärna på den punkten. Men citera mig rätt!

1 kommentar:

perankersjo sa...

Hej, jag har också skrivit om detta:

http://perankersjo.blogspot.com/2006/08/vill-stockholmscentern-kncka-fp.html