söndag, september 03, 2006

Statsminister Reinfeldt: En ödmjuk ledare med en tydlig målbild.

Jag har historiskt sett varit misstrogen mot min namne Fredrik Reinfeldt. Men efter att ha sett honom i partiledarutfrågningen och det efterföljande telefonväkteriet på SVT 24 måste jag medge att han växer i mina ögon. Han känns på riktigt.

Reinfeldt anklagas ibland för att vara velig och ”hal som en tvål”. Det äger nog sin riktighet.

Reinfeldt är ingen Winston Churchill (som inte var särskilt lyckad i fredstid). Han är ingen ”krigsledare” som står fast ”come hell or high water”.

Reinfeldt verkar vara en lyssnare. En nyanserare. Helt enkelt en eftertänksam systemförändrare som sakta men säkert vill ta Sverige till nästa modell. Den ”arbetslinje” han och alliansen talar om går ut på att minska bidragsberoendet och öka sysselsättningen med en tydlig politik.

Detta står för övrigt i skarp kontrast mot vänsterns totala brist på en strategi för att skapa nya jobb (utöver vänsterpartiets önskan att skattefinansiera fler jobb i den offentliga sektorn). De räknar med att det som den goda konjunkturen inte löser sopar AMS under mattan som bara de kan.

Nej. Jag har nog haft fel om ”Rajraj”. Fredrik Reinfeldt är nog ”på riktigt”. Min misstro var nog felriktad. Misstron borde vara riktad mot ”gammelmoderater” som saknar ”lintottar” i den fria pressen och liknande traditionella moderater som med styv överläpp fnyser åt ”såssar”.

Om Reinfeldt blir statsminister kommer vi sannolikt att slippa den ”fort men fel” politiken som regeringen Bildt bjöd på i sin brådska att bryta upp med det 50 år gamla folkhemmet på bara några år. Det gick ju ”sådäääääär”.

Reinfeldt utstrålar kompetens, ödmjukhet och styrka. Han vet var han vill och han vet att han måste ha med sig väljarna på vägen. Han kommer alltså tålmodigt ta ett steg i taget.

Och så länge centerpartiet finns med och begränsar de värsta dumheterna, och bidrar till att bland annat miljön inte glöms bort, kommer det säkert bli riktigt bra.

En lyssnande ledare i goda tider och en hårding i dåliga tider. Det är grundreceptet för ledarskap.

Och för att citera en bufflig hårding som styrt vårt land en längre tid nu: ”Det går bra för Sverige”.

Instämmer.

Släpp fram en ny och ödmjukare statsminister!

Inga kommentarer: