måndag, september 11, 2006

Därför vinner alltid Reinfeldt duellerna!

Sossebloggar hyllar jublande Persson som segrare i duellerna. Högerbloggar hyllar Reinfeldt och får medhåll av kvällstidningarnas omröstningar.

Betyder det att sossebloggarna inte fattar hur fel de har? Nej, så enkelt är det förstås inte. Sossebloggarna blir säkert lyriska av att få se sin ledare på hugget och allt annat än trött.

Det var ju annars Perssons ”trötthet” som i början av valrörelsen var ett av socialdemokraternas största problem. De senaste dagarna har dock Persson ”spottat upp sig” och bjuder på en härligt aggressiv debattstil som säkert verkar vederkvickande på ”Rörelsens valarbetare”.

Vad är det då som gör att Persson inte ”vinner” fast han nu tycks vara på gång?

Jag har nu lyssnat på P1 debatten från i fredags och kollat in duellerna på TV4 och SVT mellan Reinfeldt.

På ett sätt mycket intressant. På ett annat sätt hyfsat värdelöst.

Retoriskt historiskt har inte mycket hänt i partiledardueller i en valrörelse.

Mycket verkar handla om att säga: ”Ni då? Vad har/skall ni göra? Varför vill ni (valfri svaghet i den andres politik)”

Persson är den som kör stenhårt på att angrepp är bästa försvar. Och som ledare för ett parti som styrt landet de senaste tolv åren blir det ju lätt mycket av den varan: Försvar!

Duellerna och debatterna landar till syvende och sist i en slags ”skönhetstävling” där den som framstår som mest sympatisk vinner över de tveksamma i kraft av sin personlighet. Det är här Reinfeldt har en av sina starkaste grenar. Han är lugn och resonerade och tar bara till ”brösttoner” i försvararsyfte för att värja sig mot angrepp från en allt mer upphetsad Göran Persson.

Det finns svagheter i alliansens politik. Låt mig vara den första att erkänna detta. Liksom det finns stora svagheter i socialdemokraternas politik. En duell handlar sällan om att övertyga opponenten att han/hon har fel. Det handlar om att övertyga åhörarna att opponenten har fel.

Och att då stå och lite grälsjukt kräva att Reinfeldt skall erkänna att han har fel eller tänker dumt är bara slöseri med talartid.

Göran Persson är i sina bästa stunder en av vårt lands mest lysande retoriker men i denna valrörelse har han gång på gång tappat lugnet mot Reinfeldt. Jag tror att det handlar om att Persson för första gången står mot en politiker han inte riktigt kan få grepp på med justa medel. Herrar som Carl Bildt och Bo Lundgren var lättare att angripa då de kom in längre från höger i debatten. När Reinfeldt ”boar till sig” i den politiska mitten med sin retorik blir det plötsligt mycket svårare för Persson.

Huruvida dessa debatter kommer att avgöra valet låter jag vara osagt, Klart är dock att Persson inte lyckats utmåla Reinfeldt som en oduglig statsministerkandidat och därmed är det största hindret för alliansen undanröjt.

Reinfeldt är en värdig statministerkandidat (även om jag hellre ser Maud som statminister) och därmed är det viktigaste avklarat i duellerna. Reinfeldt behöver bara ”överleva” mot Persson för att gå vinnande därifrån. Om han dessutom ”tar poäng” räknas det som en stor seger.

Och det är därför Reinfeldt alltid vinner duellerna mot Persson.
---
Pingat på intressant.se

4 kommentarer:

Lennart Regebro sa...

Jag tror att det handlar om att Persson för första gången står mot en politiker han inte riktigt kan få grepp på med justa medel.

Nejdu, så är det verkligen inte. Reinfeldt är den första politiker Persson inte får grep om med *o*justa medel!

Persson brukar nämligen, som sossarna i allmänhet, gå på alliansen med anklagelser om att alliansen är onda, försöker göra fattigt folk fattigare och liknande. Reinfeldt är inte bara bra på det du beskriver, han har också den senaste tiden vägrat att acceptera dom här påhoppen. Han pratar om alliansens politik, och påpekar sedan att Persson inte har pratar om sin politik, utan bara om alliansens politik. Persson blir då tvungen att hoppa på Renfeldt ännu hårdare, varvid Reinfeldt kontrar, inte med påhopp, utan med att påpeka att Persson bara attackerar.

Han klär helt enektl av kejsaren, genom att peka på hans retoriska knep. Det är svårt att göra i en pratande debatt. I en text-diskussion är det enkelt (och förödande effektivt) eftersom man kan citera folk. Det är svårt i en debatt, men Reinfeldt fixar det, och han fixar det utan att verka gnällig.

Det är därför debatten blir så högljudd också. Persson ställs gång på gång på gång mot väggen, och försöker hugga och ljuga sig ut.

Dom flesta sossar märker detta. Många av dom Persson-hyllande sossebloggarna också. Dom hyllar Persson ändå, av ren solidaritet. :) Och dom där 20-25 procenten Persson får i tidningarnas pollar är förmodligen övertygade sossar och vänsterpartoster som svarar "Persson" fast dom egentligen tyckte Reinfeldt vann, bara för att dom för helvete inte kan erkänna att en MODERAT vann. :-)

Fredrik Bojerud sa...

Då kan med andra ord Persson inte hävda sig vare sig med justa eller ojusta medel om du har rätt.

Stackars Göran! :-)

Anonym sa...

Lennart Regebro: Haha, har du funderat på webbpollarnas statistiska värde? För oss sossar är det tur att valet inte avgörs på bonnierimperiets hemsidor i form av webbpolls. Kanske något för högeralliansen att driva inför nästa val, låta aftonbladets omröstningar avgöra alltså, tror det går bättre för er då...

Lennart Regebro sa...

"Haha, har du funderat på webbpollarnas statistiska värde?"

Ja. Och som påpekat så är det säkert 20-25% av dom åt varje håll som inte har nåt med saken att göra för folk som är politiskt aktiva går in och klickar på sin sida oavsett hur det gick. Så, ja, jag har funderat på det.