torsdag, september 07, 2006

Reinfeldt – Den försiktige generalen. Om valet mellan socialism och social liberalism

Jag var där när dräparkommentaren - ”Den smala sossen är Reinfeldt” - fälldes (Jo, jag och "Bloggen Bent" hänger ibland i samma lokaler).

Det var en tung - nej, inte fet - och inflytelserik centerpartist, som efter ett par glas gott vin, briljerade med verbal fyndighet. Det sades utan onda avsikter eller avundsjuka. Det var bara ett torrt, halvcyniskt, konstaterande av fakta.

Fredrik Reinfeldt låter ofta som en sosse, verkar ofta tänka som en sosse och vänder sig till väljare som traditionellt röstar på socialdemokraterna. Men tro inte för en sekund att Fredrik Reinfeldt är sosse. För han är lika moderat som alla högerpartiledare före honom, utan undantag.

Reinfeldt skiljer sig från sina företrädare på en viktig punkt. Han är listig och han är en realpolitiker. Han är beredd att offentligt dagtinga så gott som vilken traditionell moderat kärnfråga som helt för att framstå som en försvarare av det traditionella svenska folkhemmets grundprinciper.

Betyder detta att Reinfeldt hycklar när han talar sin önskan att värna den Svenska modellen? Ja – om du frågar en socialdemokrat. Nej – om du frågar mig.

Min analys är att alliansen, med Reinfeldt som statsministerkandidat, vill förändra Sverige, men inte genom en handvändning. Det skall ske steg för steg och, minst lika viktigt, väljarna skall vara med på varje steg. Det som Reinfeldt och alliansen lovar i sitt gemensamma valmanifest är det som gäller. Alliansen kommer inte att kuppa igenom en massa andra förändringar om de får regeringsmakten. Det som gäller idag kommer att gälla även efter den 17 september.

Den som lyssnade noga på moderatledaren när han lade grunden för sin valrörelse internt inom moderaterna kunde höra hur han gång på gång sade: ”Det vi söker väljarnas mandat att genomföra…”. Med andra ord, han låser den interna viljan att gå hårdare och snabbare fram med systemskifte genom att säga att det inte är den politiken man söker mandat för. På det sättet kommer han kunna avfärda ”systemnedmonterarna” efter en sannolik valseger genom att säga att han och alliansen inte har ”väljarnas mandat” att gå hårdare fram.

Fredrik Reinfeldt anklagas ofta för att vara en man utan visioner. Det tror jag är en felaktig förenkling. Reinfeldt har visioner men är samtidigt en ”psykolog” som vet att de flesta människor ogillar för stora förändringar för snabbt och instinktivt undviker dessa så mycket det går. Det är därför han tänker skynda långsamt. Han vet var han vill, men han vet också att det kommer att ta tid att komma dit om majoriteten av väljarna skall hänga med – vilket är en förutsättning för att politiken skall lyckas på längre sikt.

Alliansen är rörande överens om de grundläggande principerna i en borgerlig politik. Man vill minska bidragsberoendet och göra arbete mer lönsamt.

Socialdemokratins ”curlingföräldrabeteende” är på sikt förödande för Sverige. En bra förälder vet att lite ”tuff kärlek” ibland krävs för att barnen skall bli självständiga och kunna växa som individer.

Det är detta som alliansen vill. Att Sveriges medborgare skall växa och göra sig mer självständiga. Lyckas detta kommer alla att tjäna på det, både ”fattiga” och ”rika”. På så sätt kommer ”alla med”.

Årets valrörelse handlar inte om korkade och ohederliga folkpartister, förtalande sossar, kristdemokratiska spioner eller ohederliga och obstruerande statsekreterare.

Det handlar om två tydliga vägval för Sveriges framtid:

Vill du fortsätta leva inlindad i gosig bidragsbomull som förvisso är skönt men samtidigt hindrar dig och ditt land från att utvecklas eller vill du leva i ett land där kraven på medborgarna skärps samtidigt som fler får möjlighet att lyckas och förverkliga sina drömmar till gagn för alla?

Socialism eller social liberalism. Det är där valets ideologiska vägskäl finns.

Den ena vägen ser bred ut, men den är kort och sluttar aningen utför – det är därför den kan kännas så lätt att ta. Den andra vägen är lite slingrigare, lite smalare och aningen tuffare, men den leder ända upp till toppen.

Välj väl och glöm inte lyssna på vad ditt hjärta säger dig... och vänd för allt i världen dövörat till den bekväma latmasken som ligger och slumrar i bomullen.

Lycka till med ditt val den 17 september!

---

Pingat som vanligt på intressant.se

Inga kommentarer: