onsdag, maj 31, 2006

Bra av Centerpartiet i kärnkraftsfrågan!

I måndags beslutade Centerpartiets så kallade förtroenderåd om att godkänna det miljöprogram som partiledningen föreslog. Den största nyheten var att man väljer att bryta energiuppgörelsen med Socialdemokraterna från 1997 och öppnar upp för samtal och förhandlingar med samtliga partier utan att kräva ytterligare nedmontering av kärnkraften.

Sverige är idag ett av de länder i världen som utnyttjar mest kärnkraft per capita. Folkomröstningen som genomfördes för över 25 år sedan har tappat sin relevans hos de flesta. Oljepriset och oroligheter i oljeproducerande länder är ytterligare ett skäl till att vi bör ha en så oberoende energipolitik som möjligt.

Kärnkraften, som jag skrivit om tidigare, är behäftad med ett antal problem och risker men är samtidigt, så länge man håller riskerna i schack, en väldigt miljövänlig energikälla i det kortsiktiga perspektivet. Långsiktigt är det onekligen ett problem med en energikälla som producerar ett av världens giftigaste ämnen som har en halveringstid som är löjligt lång.

När Centerpartiet väljer att se på Sveriges energiförsörjning på ett mer pragmatiskt och mindre ideologiskt sätt blir jag stolt. Det är precis vad Centerpartiet och Alliansen behöver.

Jag hoppas dock att vi en dag, gärna med Centerpartiets hjälp hittar bort från kärnkraften till bättre, förnyelsebara och rena energikällor. Men detta utvecklar jag mera här.

Det känns som om Centerpartiet går från klarhet till klarhet under Mauds ledning.

Det är bara att köra på!

1 kommentar:

Anonym sa...

Intressant artikel. Det finns en diskussion om saken på den politiska debattsajten Politik iFokus där du gärna också får posta din syn på saken. Debatt kring kärnkraften och alternativen är alltid intressant! www.politik.ifokus.se