söndag, maj 14, 2006

Släpp "Skotten i Ådalen" och kom in i matchen!

Idag för 75 år sedan öppnade svensk militär eld mot ett demonstrationståg med resultatet att 5 demonstranter dog och ytterligare 5 skadades. Detta skedde i den lilla orten Ådalen, en plats som skrivit in sig i historieböckerna för just denna händelse. Konsekvenserna av händelserna i Ådalen har levt kvar ända till nu.

Nyligen röstade samtliga riksdagspartier, utom vänsterpartiet förstås, ja till en lagändring som ger Rikspolisstyrelsen rätt att begära hjälp av Försvarsmakten vid särskilda tillfällen då polisens våldsresurser är otillräckliga. Ett konkret exempel som nämns är t ex möjligheten att skjuta ned ett flygplan med terrorister som avser att störta in i en byggnad, á la World Trade Center i New York.

Det är på tiden att vårt land lägger Ådalen-skotten bakom oss. 75 år är en lång tid i dessa sammanhang. Sannolikheten att polisen skulle begära in militär hjälp mot demonstranter är obefintlig. Dessutom skall regeringen i möjligaste mån tillfrågas i förväg och endast i yttersta nödfall kan polisens högsta ledning besluta om att kalla in militär hjälp utan att fråga regeringen först.

Med tanke på de hot som finns mot västerländska demokratier är det klokt att i förväg säkerställa att vi inte bli sittandes på pottan om terrorn skulle komma till vårt land.

För övrigt är det ganska fascinerade att tänka på att vi lever i ett land som inte varit i krig sedan Napoleons dagar och att militärt våld mot civila inte har brukats i landet sedan 1931.

I USA har t ex Nationalgardet öppnat eld mot sina egna medborgare otaliga gånger sedan 1931, senast i samband med efterdyningarna av Orkanen Katrina förra året. Detta är dessutom inte särskilt kontroversiellt i USA. Just nu diskuteras det faktum att militär bistår vid gränsbevakningen mot Mexico. Man kommer bland annat utnyttja så kallade obemannade spaningsfarkoster för att lättare upptäcka personer som illegalt försöker korsa gränsen.

Jag för min del ser inget hinder i att Försvarsmakten bistår i att upprätthålla sjösäkerhet och gränsbevakning samt spanar efter fartyg som dumpar olja och andra miljöfarliga ämnen i havet. Jag har fullt förtroende för Marinens förmåga att bistå i dylika situationer utan att det måste sluta i eldstrider.

Så låt oss nu, en gång för alla, lägga Ådalen bakom oss och titta framåt och söka listiga lösningar på hur vi bäst kan utnyttja samhällets resurser, militära som civila, utan att låta oss begränsas av något som inträffade för en mansålder sedan.

Låt oss vara smarta istället för historiska!

1 kommentar:

stromsjo sa...

Instämmer! Fast jag tror det finns orsaker till att man ältar 1931 om och om igen.

Skrev lite på samma tema.