söndag, maj 21, 2006

Rör inte min kampsport Ringholm!

I lördags var jag på, vad som kan komma att bli den sista, K-1 Galan i Sverige. Platsen var Globen och K-1 är för den oinvigde en turnering där de främsta utövarna inom olika kampsportsstilar möts för att göra upp om vem som är den bäste fightern.

Detta var fjärde gången denna gala hölls i Sverige, och jag har sett samtliga. Hittills har det gått bra då det förbud mot proffsboxning som vi, tillsammans med bl a diktaturerna Nordkorea och Kuba, just bara har förbjudit boxning. Andra så kallade fullkontaktssporter har med andra ord inte varit olagliga. Detta vill nu vår riksdag med, allas vår favorit, Bosse Ringholm (vem annars!?) i spetsen förbjuda. Skälet är att det är farligt och att det inte kan anses vara en sport när det går ut på att skada en motståndare.

Kampsport är en sport. Fullkontakt är en yttersta prövningen för utövare av dessa sporter. Riskerna för skador är de facto lägre inom K-1 än inom ”genomsnittssport”. Anders ”Fryshuset” Carlberg berättade igår på galan att det dör 4 personer i ridolyckor varje år, men ännu hörs inga röster som vill förbjuda ridsporten.

Önskan att förbjuda fullkontaktskampsport är alltså inte grundat på den faktiska farligheten utan ett uttryck för den principiella åsikten att det är, eller i alla fall borde vara, farligt med en sport som syftar till att skada motståndaren.

Kampsporter har funnits i alla tider och det har alltid funnits, främst män, som inget hellre vill än att pröva sin förmåga i kamp mot andra. Att vårt lilla land, än en gång, väljer att ställa sig utanför resten av världen (med ytterst få undantag) och göra bort sig med förbud som blir ännu ett slag i luften fattar jag inte.

Fakta är att det inte finns några bärande argument för att förbjuda fullkontaktskampsporter. Däremot finns det gott om argument för att tillåta desamma. Dessa idrotter har en förmåga att lycka till sig och fånga upp många av de ungdomar som annars har en tendens att annars bli fångade av polisen. Inom kampsporter får utövaren lära sig disciplin, självbehärskning och respekt. Och vill vi fortsätta ha den goda rekryteringstakt som dessa sporter har för närvarande bör vi istället underlätta för arrangörer att anordna inspirerande galor liknade K-1.

Vi har nog med symboliska förbud i detta land, vi behöver sannerligen inte ytterligare ett.

Släpp kampsporten fri och sluta med reflexmässiga förbudslagar baserade på myter.

Osu!

Inga kommentarer: