måndag, maj 22, 2006

Var finns politikens svar på LORDI?

Än en gång har vi fått se prov på styrkan i att vara unik och våga köra "sitt eget race". När LORDI gick upp på scen i Aten i lördags var det utan att be om ursäkt eller med något försök att vara alla till lags. De gjorde sin grej och stod för det. Resultatet blev en skräll vars like aldrig har setts i Melodifestivalen.

Vi har idag 7 st riksdagspartier som alla mer eller mindre försöker vara en rimligt resonerade röst inom politiken. Och det är i och för sig lovvärt att man är resonabel men jag är övertygad om att det skulle finnas plats för ett politiskt LORDI, ett parti som tydligt, ja till och med övertydligt, tar ställning i vissa hjärtefrågor och där vägrar vara resonabla utan istället kristallklara. Vi ha sett detta förr i Ny Demokrati och i Miljöpartiet och i viss mån i Centerpartiet när Fälldin var glasklar i sitt ställningstagande i kärnkraftsfrågan.

Att vara tydlig och fokuserad är läskigt. Ju tydligare du är, desto fler kommer aktivt ta avstånd ifrån dig. Du måste offra en massa halvhjärtade supportrar till förmån för färre men mer lojala. Samtidigt finns även chansen att du skräller och bryter igenom, precis som LORDI.

Men då måste du vara beredd att löpa hela linan ut och inte tveka på målet.

Kanske är det Kristdemokraternas tur att radikalisera sig på riktigt!? Eller varför inte Vänsterpartiet?

"The only thing You have to fear is fear itself"

Kör hårt!

3 kommentarer:

Anonym sa...

Ha ha. Politikens LORDI är ju helt klart centerpartiet med Maudans förslag om ungdomsavtal. Attack både från höger och vänster. Från eurodisco och visschlager...

Markus "LAKE" Berglund sa...

Håller nog med Anonym, idag på Ungt val på Tv 4 var Maud ensam om att trycka på den gröna knappen när frågan "Ska det bli lättare att sparka folk unga människor?" kom.

Kör hårt, säger jag bara!

Anonym sa...

Jag håller fullständigt med. Alla partier är idag hopplöst faststelnade i mitten. Extrema åsikter är bra. Då är det svårare att bli lurad och lättare att ta ställning.