fredag, maj 12, 2006

Reinfeldt vs Persson. Vem vann?

Detta är ett aningen oseriöst inlägg. Eller, lite i alla fall.

Jag tänkte recensera gårdagens debatt mellan Reinfeldt och Persson baserat på vad jag såg de sista 10 minuterna av programmet.

Media har ju en tendens att göra om politiska debatter till en tävling: Vem vann? Sätt ditt betyg på din favorit. Detta är ju gott och väl, och jag är inte den som beklagar att man försöker "hypa" politik och politiska debatter. Politiken behöver nog all hjälp den kan få.

Nå, vem vann? Båda!

D vs när jag kom in i slutet var Göran på tokoffensiv mot Fredrik som mest såg besvärad ut över Görans sluggerpåståenden om hur det "nya" moderaterna ville göra fattiga, gamla och arbetslösa fattigare och bortrationaliserade. "Särskilt nu, när det går så bra för Sverige".

Görans misstag var att han så fruktansvärt självgod ut efter att han hade "satt dit" Fredrik lite. Just detta självgoda leende, spelat eller äkta, förtar lite av effekten efter att ha Göran fått in några bra repliker på sin motståndare. Glöm inte hur Fälldin vann sympati när Palme gick på för hårt. Där finns mycket att lära.

Fredrik i sin tur imponerade med sitt lugn och sin ärlighet (spelad eller äkta). Det var hans ovilja att ta till enkla debattknep som sannolikt satte honom i situationer som gav Persson visst övertag.

När de sedan fick 2 minuter vardera att komma med några avslutande ord vann Fredrik Reinfeldt solklart i min bok. Persson var bra men Reinfeldt var bättre.

Jag tror att det viktigaste för Fredrik Reinfeldt just nu är att uppträda som en statsman och visa upp en personlighet som gör honom trovärdig som blivande statsminister. Detta lyckades han med igår.

För Göran Persson är det viktigaste att visa att han är på hugget och inte är den trötte, tomgångsputtrande, herrgårdsromantiker som oppositionen ofta vill göra gällande. Med detta lyckades statsministern utmärkt.

Alltså kan man säga att båda vann… men den som vann mest var nog Fredrik Reinfeldt i alla fall, då han har allt att vinna och inte lika mycket att förlora som Han Som Bestämmer.

Inga kommentarer: