måndag, april 24, 2006

Torbjörn Fälldin, en unik statsminister.

Idag fyller en av Sveriges mest fascinerande politiker 80-år.

Torbjörn Fälldin, "bonden" som till sist satte stopp för det 44 år långa oavbrutna socialdemokratiska regeringsinnehavet. Han besegrade sossarna inte bara en gång, utan två gånger i rad!

Torbjörn Fälldin begabbades ofta för sitt "långsamma sätt" när han talade, och då främst i, öhh…, media. Den bild som man får av att ta del av berättelser från dem som såg honom jobba som statsminister var dock en annan än bilden av en "långsam lantbrukare".

Torbjörn Fälldin var oftast mer påläst än de föredragande tjänstemännen han hade att göra med. Han var krävande och pådrivande. Principfast och jordnära. Så ofta han kunde drog han sig tillbaka till gården i Ångermanland och rensade huvudet med vanligt hederligt kroppsarbete.

Fälldin var motsatsen till den politiske broilern. Hans förankring i "det verkliga livet" utanför den politiska världen, framstår idag som alltmer unik. Det var denna "vanlighet" som gjorde att Fälldin redan under 70-talet stack ut i jämförelse med de övriga partiledarna.

Många vittnar dock om att få andra skulle ha klarat av att hålla ihop de borgerliga regeringarna så pass länge och så pass framgångsrikt som ångermanlänningen Fälldin. Att det till sist sprack ett par gånger är inte så mycket "på grund av", som "trots" Torbjörn Fälldin. Hans tydlighet i kärnkraftsfrågan blev både hans framgång och fall.

Det är med glädje jag i dagarna läser artiklar om den store centerledaren i samband med hans 80-årsdag som, kanske inte så överraskande, tar sikte på hans förtjänster snarare än hans eventuella brister.

Ingen annan partiledare för Centerpartiet har lett partiet till 25% röstsiffror i riksdagsvalet. Ingen annan svensk statsminister i modern tid har varit så jordnära och "på riktigt".

Tack Torbjörn för att du visar oss att man kan vara ett lands ledare utan att tappa fotfästet eller känslan för att politiska beslut påverkar "vanligt folk".

Jag tror mig veta att Maud Olofsson har låtit sig inspirerats mycket av Torbjörn Fälldin. Sämre förebilder kan man onekligen ha. Låt oss hoppas att fler än Maud låter sig inspireras av denne unike statsman.

Grattis på 80-årsdagen Torbjörn.

2 kommentarer:

Anonym sa...

Kanske inte det mest relevanta i Fälldins gärning, men jag tror att det är värt att notera att karln är reservofficer (pensionerad sedan månag år visserligen). Kanske inte helt oviktigt i en generation när det var i princip den enda ledarskapsutbildning som gick att få, och när den präglades oerhört av uppdragstaktik.

Fredrik Bojerud sa...

Är nog så relevant. Å andra sidan var Lennart Dahleus fd kustjägare, men det hjälpte ju föga!? :-)