torsdag, april 27, 2006

Gökungen JAS kackar i eget bo


Jag vill minnas att ledande armé- och marinofficerare mer eller mindre öppet kallade JAS 39 Gripen för "Gökungen" i samband med de olika ekonomiska besluten som inköp av detta högteknologiska mästerverk till stridflygplan som kan lösa så gott som alla inom Flygvapnet förekommande stridsuppgifter.

Planet är enligt uppgift fantastiskt och dessvärre är även priset fantastiskt. Att ett land med 9 miljoner innevånare, som levt i fred sedan 1800-talet, kände ett så stark behov av att utveckla och tillverka ett eget högteknologiskt stridsflygplan så att man var beredd att investera mångmiljardbelopp har aldrig framstått som särskilt begripligt för mig. Kalla kriget i all ära, men att 1997 besluta om ytterligare inköp av JAS-plan framstår som lätt galet i mina ögon.

Det känns som om Kjell-Olof Feldt skulle kunna parafraseras här: JAS är ett dyrt jävla skit, men nu har vi baxat dem ända hit! D v s nu har vi till miljardkostnader utvecklat och producerat JAS så nu får vi i konsekvensens namn, till ytterligare miljardkostnader, köpa några till!?

Det senaste i frågan är nu att försvarsmakten överväger att till och med skrota 70 plan ur serie ett då vi inte behöver så många plan som vi har beställt/köpt.

Skrotningen skulle kunna bli aktuell om ingen kan tänka sig att köpa planen av oss. En slags garageförsäljning (hangarförsäljning!?) av högteknologiskt blivande skrot. Skön förhandlingssituation förresten, köp eller så skrotar vi.

Den eventuella skrotningen skulle innebära en kapitalförstörelse av uppskattningsvis 20 miljarder kronor. Detta skulle enligt uppgift vara "billigare" än att ställa dem i förråd. Det finns nu folkpartister föreslår att man skall ge planen till de baltiska länderna.

Vänta lite nu.

Vad håller man på med?

Sluta lek med mina skattepengar. SLUTA!

Sluta låt försvarspolitiken vara lekstuga. Skärp er. Inse att det kalla kriget är slut. Inse att vi i allt väsentligt är en NATO-medlem. Sluta låt regionalpolitiska hänsyn påverka försvarspolitiken. Fatta de klokaste, säkraste och ekonomiskt fördelaktigaste besluten.
Vad gäller Gökungen så vet jag inte hur jag skall säga detta på svenska så det blir snyggt, så vi tar det på engelska: "Cut your losses. Save what you can and get the hell out of there!"

Och, framförallt, väx upp och sluta slarva med våra skattepengar.

Inga kommentarer: