torsdag, april 27, 2006

Så blir Sverige en republik. Hela listan!

Snackade om kungen på lunchen idag. Med en dåres envishet driver jag, lagom till vår nuvarande statschefs 60-årsdag, kampen för republik.

Under argumentationens gång fann jag fram till vad jag egentligen vill åt.

Jag föreslår därför följande lösning på monarkins avskaffande.

1. Kungen och monarkin skrivs ut ur grundlagen. Statschef blir riksdagens talman. Strunta i presidenter och annat. Kungens åsiktsförbud avskaffas och immuniteten försvinner.

2. Kungen behåller sin rätt att kalla sig kung av Sverige på samma sätt som adliga kan gå omkring och kalla sig adliga. Han får behålla sin förmögenhet. Bo kvar i de kungliga slotten (mot hyra) och hans ättlingar får kalla sig prinsar, prinsessor och om Viktoria vill kalla sig drottning av Sverige vid efter sin faders död eller abdikation så går det bra för mig.

3. Kungafamiljen åtnjuter diplomatisk immunitet när de utför pr-verksamhet på uppdrag av Republiken Sverige. I övrig åtnjuter de samma skydd som övriga medborgare i republiken.

4. Kungahuset kan fortsätta med pr-verksamhet för Sverige och svenska intressen, men givetvis ta betalt för detta som vilken pr-person som helst. En invigning av en simhall i Degerfors går kanske loss på 100.000 kr exklusive resor. Vill Degerfors kommun slanta upp detta för att få kunglig närvaro är det sedan upp till dem.

5. Allt som är "Kungligt" idag, eller som åter vill kalla sig kungliga "whatever" får efter överenskommelse med Kungafamiljen AB göra detta.

6. Högvakten blir givetvis kvar och ceremonier med kunglig "obligatorisk" närvaro, som t ex Nationaldagsfirande kan gott fortsätta, under förutsättning att Kungen vill.

7. Officiell flaggning p g a kungligheters födelsedagar upphör , men det står ju var och en fritt att flagga när man känner för det.

På detta sätt slipper vi avskaffa kungen men kan samtidigt rensar vi bort de sista odemokratiska resterna ur vår författning.

Alla blir glada och ingen blir för hårt klämd.

Fiffigt värre!

3 kommentarer:

Redaktörn sa...

Skitbra! När kör vi igång?

Anonym sa...

Absolut rätt, ligger helt i linje med en svensk modell för avskaffandet av monarkin. Det enda som måste snidas lite på är valet av talman. Det måste ske med avsevärt större politisk enighet än med enkel majoritet om den ska bli en statschef med legitimitet, men det är en detaljfråga.
Jag är på!

stromsjo sa...

Att privatisera hovet är en utmärkt ansats som givetvis inget parti kommer att jobba för. Notabelt är också att monarkin har nån slags mystisk glans som inte går över ens efter att republik införts. Jag är gammal nog att minnas vilket ståhej det var när drottning Elisabeth hälsade på i USA för tjugo år sen. Tämligen ironiskt för den som funderar lite över dessa båda länders gemensamma historia.