tisdag, februari 28, 2006

Sveriges statsminister Olof Palme är skjuten! DEL 3


KONSPIRATIONSTEORIERNA

Närhelst ett land utsätts för ett kollektivt trauma så tar det inte lång tid innan konspirationsteorierna dyker upp. Detta är mer sant i Palmemordet än i andra fall.

Genom åren har vi fått stifta bekantskap med otaliga varianter på konspirationsteorier, den ena mer fantastisk än den andra.

Konspirationer finns. Det är ett historiskt faktum. Stater och deras agenter har bevisligen störtat regeringar. Mördat statschefer och oppositionella. Det har funnits (och borde därför även idag finnas) organisationer som på olika sätt i det dolda verkar för att vissa skeenden skall utvecklas i den riktning som gagnar dem.

De populäraste teorierna kring mordet på Olof Palme har det gemensamt att han var ett hot.

CIA/Mossad
Enligt vissa bedömare var dessa underrättelsetjänster intresserade av att röja den hotfulle Palme ur vägen. Jag hänger inte riktigt med i logiken kring varför, men så tycks det vara. Att USA och/eller Israel skulle ta risken att åka dit för ett mord på en demokratisk ledare i Europa är fullständigt befängt.

Polisspåret
Går ut på att poliser med uttalat Palmehat gick samman och såg till att han blev röjd ur vägen. Inte så underligt att den teorin har fått fotfäste med tanke på hur klumpigt mordutredningen sköttes i början. Dock tror jag att det snarare berodde på individuell idioti från dåvarande länspolismästaren snarare än konspiration.

Sossespåret
Detta är min favorit. Enligt denna teori hade krafter inom partiet tröttnat på Palmes maktfullkomlighet och att man inte fann annan råd än att låta mörda sin partiledare. Suck. Tänk att det finns de som på allvar hävdar detta!? Det är så man baxnar.

KBG-spåret
Sovjetunionen var sura på Sverige som spelade under täcket med NATO och extra sura för att det skedde med Palmes goda vilja. Därför skall han dö!? Som om det skulle ändra på Sveriges ”hemliga” säkerhetspolitik? Sovjetunionen kan man anklaga för mycket, med de var ofta rationella i sitt agerande, även om deras politiska ideologi var aningen irrationell.

Högerspåret.
Samma som polisspåret men denna gång är det ondskefulla mörkermän höger om höger som valde att gå från ord till handling.

Sydafrikaspåret
Sveriges och Palmes stöd av AN
C skulle beivras. Gjorde mordet någon skillnad?

Det finns ytterligare ett antal teorier som jag antingen inte känner till eller inte ids redogöra för här.

Min poäng är denna:

Att tro att främmande makt ligger bakom är naivt och aningen korkat. Närhelst främmande makt väljer att mörda så är det med ett visst syfte. Mordet på Palme fick inte Sverige att ändra någonting i sin utrikes och säkerhetspolitik på ett sådant sätt att man skulle kunna se mordet som en rationell handling.

Att Palmehatare skulle välja att ”göra slag i saken” är inte lika stolligt, men det borde ha läckt vi det hör laget. Och Mördarens beteende, som jag resonerat kring tidigare, är irrationellt. Varför skjuta mot Lisbeth?

Det spår som jag inte tagit upp här, är det jag själv tror på.

Den ensamma ”galningen”
Han hette
Christer Pettersson och han pekades ut av Lisbeth Palme.

Hennes utpekande är inte en teori.

Det är ett faktum!

1 kommentar:

perankersjo sa...

Kan vi inte alla snart komma överens om att det var CP och lägga detta bakom oss?

Låt oss slippa se ännu en knarkare under en timme i TV skryta om sitt "rövarliv" (jävla omskrivning för att man super, knarkar, stjäl och har ihjäl folk - rövare är charmiga skäggiga farbröder i Astrid Lindgren-böcker och inget annat), under förevändning att han eventuellt hörde CP mumla något under en skogspromenad eller på en parkbänk en regnig dag 1997...