måndag, februari 27, 2006

Om varför sossar är "dumma" och mailskandalen en skandal

Mina tankar kring ”Reinfeldtgate” har börjat sjunka ned. Och jag vet nu var det är jag ser den stora skandalen någonstans.

Hets och förtal av politiska företrädare, oavsett partitillhörighet, har alltid förekommit. Detta är ju en tes som socialdemokraterna driver hårt just nu. Min bedömning är att de har fullständigt rätt.

Det har i alla tider funnits rättshaverister, politiska extremister och vanliga ohederliga knäppgökar som spridit gift och galla över de politiker de inte gillar. Det förekommer även att politiker och/eller deras anhöriga hotas till livet.

Det förstnämnda är sannolikt priset för att leva i ett demokratiskt samhälle med grundlagsskyddad yttrandefrihet, och även om vissa knäppisar gör längre än lagen tillåter så orkar samhället sälla bry sig utan ”låter dem hållas”. De sistnämnda, hotarna, är en sak för polis och åklagare. Och där tycks det finnas mer att göra än som görs idag.

De senaste dagarnas händelser är dock av en annan art. Socialdemokratiska politiska tjänstemän har suttit på sina tjänsterum och betett sig som ovannämnda knäppisar. De har skolats inom den socialdemokratiska rörelsen och med största sannolikhet levt ett liv inom politiken i ansenliga år. De har deltagit i debatter och diskussioner. Säker upplevt hur partikamrater har utsatts för skvaller och förtal. De har säkert känt sig arga och provocerade över de dumheter som spridits om vissa sossar.

Men istället för att anamma ”Den Gyllene Regeln” - Så som du vill att andra skall vara mot dig, så skall du vara mot dem – så väljer de att utsätta sina politiska meningsmotståndare för detta.

Att på en blogg skriva ”rösta på din pedofil” på en bild av Fredrik Reinfeldt är så djävla dumt att det saknar motstycke! Att sen försöka försvara sig med att man var provocerad är ju om möjligt ännu dummare.

Skandalen är alltså, kortfattat, att politiskt aktiva, som borde veta oändligt mycket bättre, har svinat sig på ett sätt som traditionellt varit förunnat riktigt rubbade typer.

Det är sorgligt, det är föraktligt och det är en skandal!

Inga kommentarer: