onsdag, januari 11, 2006

Politiker, pensioner och avund

Än en gång ägnar sig en tidning åt ”avundsjukajournalistik”. Denna gång är den med anledning av att vänsterpartiets Stockholmsprofil Margareta Olofsson lämnar den aktiva politiken efter 18 år.

Dagens Stockholm City slår upp stort på sidan 4 att Olofsson kommer få 46 789 kr/månaden i pension fram till hon fyller 65.

Och?

Personligen vill jag att det är skickligt folk som leder och styr min stad. Och om valet står mellan en karriär inom det privata näringslivet eller ett som politiker på heltid ser jag gärna att de som väljer att styra vårt land och vår stad har bra löner med bra villkor. Annars riskerar vi att få in fler ”glada amatörer” i ledande befattningar inom politiken. Något som sannolikt kommer att kosta skattebetalarna mer än den visstidspension som betalas ut idag.

Priset som många av våra toppolitiker betalar idag för sitt jobb med mordhot, mediedrev och ansvar för stora och viktiga frågor är högt och därför bör även lönen vara hög och villkoren bra.

Det står var och en fritt i vårt land att engagera sig politiskt och jobba sig upp till en topposition inom politiken och ”tjäna en massa pengar”. Är man inte beredd att betala priset för att nå dit skall man inte heller klaga över lönen som väntar den som lyckats.

Avund är illa.

Dåligt förankrad avund är värre!

Inga kommentarer: