onsdag, januari 11, 2006

Lamberts ./. Polisen i allmänhet och polisfacket i synnerhet

Vår JK Göran Lambertz tycks vara en samvetsstyrd jurist som i sin önskan att vara uppriktig ibland tycks glömma den politiska slagkraft hans ämbete för med sig.

I Ekots lördagsintervju den 7 januari sa han bland annat att det finns poliser som ljuger för att skydda varandra och att följden kan bli att oskyldiga straffas.

Detta upprör polisfacket och rikspolischefen. Det som upprör äör att man anser att Lambertz generaliserar och att Lambertz uttalande ”är en grov förolämpning mot hela den svenska poliskåren”.

Lägg av nu!

Det som är upprörande är väl snarare att allt tyder på att Lambertz har rätt. Min egen begränsade erfarenhet av poliser ger vi handen att den överväldigande majoriteten är justa och hederliga yrkesmän och kvinnor men också att det finns en kultur där man skyddar varandra genom att antingen inte se eller genom att ljuga för att skydda kollegan som hade en dålig dag och kanske tog i lite för mycket vi ett gripande. Om detta har före detta poliser vittnat om flera gånger.

Poliser är inga heliga kor. Att en hög jurist i Sverige visar prov på verklighetsförankring är inte upprörande. Att polisfacket och rikspolischefen väljer att kritisera kritiken i stället för att jobba med problemet är däremot beklagligt.

Djupt beklagligt.

Inga kommentarer: