lördag, januari 26, 2008

Mona, Per och Mackan

Mona och Per kom upp kring lunchbordet idag. Onekligen väcker Monas namn en hel del starka känslor hos folk. En del kommentarer var av den enkla manliga härskartekninska arten, dvs en kvinna som sticker upp skall stickas ned - inte deras ord utan min tolkning.

Jag försökte förklara att det i slutändan sannolikt handlar om att ha en person som är ett stöd för Mona och inte en av hennes största rivaler om makten inom partiet. I enlighet med Machiavellis fursten måste en ledare vara beredd att slåss för sin makt och därigenom inte bara besegra motståndaren utan även skicka signaler till andra som kanske lurar i vassen.

Petningen av Nuder var inte snygg och det kan mycket väl vara så att den läcktes av en klantig typ vars namn förekommer i en del rapportering. Oavsett hur, vem eller varför så är det välkommet med lite "förnyelse" inom Socialdemokraterna. Jag hoppas att "utrensningen" inte stannar vid "köttberget"* Nuder.

Tidsmässigt är det perfekt att genomföra förnyelse och förändringar när opinionsvindarna är så strakt socialdemokratiska. Det är när man ligger på topp som förnyelse är som bäst. Omvändelse under galgen har sällan varit en framgångsmetod.

Dock bör påpekas att nuvarande opinionsläge mer beror på alliansesn oförmåga att behålla kommunikationsinitiativet samt vissa väljares uppenbara oförmåga att förstå att de röstade på en borgerlig regering som just nu genoför den borgerliga politik de gick till val på. Uppenbarligen är det en farlig väg att ta - att uppfylla sina vallöften - vi får väl hoppas att Alliansen snart tar sig i "kommunikationskragen" och kommer på banan igen. Om inte annat kanske ett toppat, hungrigt Mona Sahlin-gäng ser till att få lite fart på borgarna.

Det skulle alla vinna på!

Inga kommentarer: