måndag, juli 24, 2006

Recension av SUPERMAN RETURNS

Har precis sett Bryan Singers senaste film, SUPERMAN RETURNS. Bryan Singer slog igenom stort för 11 år sedan med den smarta thrillern THE USUAL SUSPECTS och har varit med och gjort serietidning till film förr med filmerna X-Men och X2.

Handlingen tar vid i de gamla filmerna med Christopher Reeves. Stålmannen har varit borta från Jorden i fem år under det att han besökt sin hemplanet Krypton. Saker har förändrats under hans frånvaro. Hans gamla flamma Lois Lane är ny mamma och sambo och världen har anpassat sig till ett liv utan den capeklädde superhjälten. Parallellt med detta har Lex Luthor tagit sig ut ur finkan och planerar nu skurkdrag av episka proportioner (såklart!)

Regissören Bryan Singer gillar dramat kring superhjältar lika mycket, om inte mer, än actionscenerna. Den känslomässiga fonden i SUPERMAN RETURNS är ett klassiskt triangeldrama som aldrig känns krystat eller ”i vägen” för huvudhandlingen.

Alla actionscener är spännande, även om man vet hur det kommer att gå, så är det spännande. Lite på samma sätt som en berg-och-dalbana är spännande och hisnande. Det är nog får som fruktar för sina liv i en berg-och-dalbana, men ändå så kittlar det i magen. Bryan Singer och hans team lyckas få fram samma känsla här. Det var länge sedan jag rycktes med så mycket i action på bio.

Jag kan inte heller låta bli att le lite åt alla de uppenbara jesus-referenserna som finns i filmen. Fadern och sonen, Gollgata vandring, död och återuppstånden och hur en man frälser världen genom att ge sitt liv. En scen ligger till och med Stålmannen och svävar som om han var uppspikad på ett kors efter att han räddat jorden.

Musiken är kanske det bästa med den här filmen. Den är fläskig i alla lägen och bidrar till att på ett fantastiskt sätt förstärka de känslor som filmen vill framkalla

Skådisarna gör sitt jobb. Brandon Routh är bra som Clark Kent/Stålmannen, om än lite valpig. Kate Bosworth gör en bra Lois Lane, men även hon känns i yngsta laget, om man skall vara lite petig. Sist men inte minst Kevin Spacey som Lex Luthor. Även där bra insats utan att glänsa. Ingen skådis är klockren, men helheten gör att det inte kan dra ned upplevelsen.

Sammanfattningsvis återstår bara att säga att detta är en mycket bra film som kommer att göra få besökare missnöjda. Berg-och-dalbana på bio har aldrig varit bättre.

SUPERMAN RETURNS får utan tvekan det mycket goda betyget 4 av 5 möjliga.

Inga kommentarer: