onsdag, juli 26, 2006

Den hårde justitieministern Bodström

Det har sagts mig en gång att den bästa regeringen för att driva borgerlig politik är en socialdemokratisk. Det är givetvis överlag trams, men det finns dock en resonansbotten av sanning i påståendet. Genom att starka intressegrupper som t ex LO inte är lika snabba och lika hårda i sin kritik mot sin ”egen” regering.

Minns allt för väl hur upprörd dåvarande ministen Leif ”Blomman” Blomberg blev på en Expressenreporter som hade fräckheten att fråga vad han hade för kommentar till att den dåvarande socialdemokratiska regeringen hade genomfört majoriteten av Ny Demokratis förslag till hårdare tag mot flyktingar och invandrare. Jag tror – utan att veta – att det som gjorde ”Blomman” upprörd mest var det faktum att påståendet var korrekt och att det var pinsamt att ertappas.

Idag står det nu klart att vår justitieminister och den regering han sitter i har skärpt många lagar, inskränkt individens frihet och infört tuffare straff. Det visar en stor genomgång av alla lagarna som Sveriges Radios Ekoredaktion har gjort. Detta trots att brottsligheten generellt sett inte har ökat. Jag skriver generellt, för om man titta på vissa typer av brott kan man finna både ökningar och minskningar.

Så var vi där igen alltså. En socialdemokratisk minister som driver en tuff politik som mer känns Gun ”HellsWeek” än något annat.

Det som förför och luras är Bodströms väna yttre, resonerande retorik och hans bakgrund som brottmålsadvokat. En sån kille kan väl knappast vara en tuffing som vill klämma dit de kriminella med tuffare tag och hårdare straff.

Om du tänker så ber jag dig att tänka igen och titta på fakta. Den fakta som Ekot tagit fram talar sitt tydliga språk. Bodström är en hårding som inte lägger fingrarna emellan. Lägg till detta hur han driver på avlyssningen av all tele och datakommunikation inom EU:s ram och hur han (även om han påstår annat) ligger bakom den överdrivna insatsen mot The Pirate Bay.

Men den stora frågan är väl inte huruvida man kan känna sig bedragen eller inte av minister Bodström utan snarare om det är bra eller dåligt med de lagändringar som han drivit igenom.

Och svaret på den frågan måste bli ett rungande kanske!

Tuffare tag mot sexualbrott och då särskilt mot övergrepp mot barn är alldeles utmärkt.

Däremot är de inskränkningar som nu görs mot medborgarnas fri- och rättigheter klandervärda. Maskeringsförbud och buggning som två tydliga exempel. Det är inte så mycket lagförslagen i sig som är klandervärda som bristen på rejäl genomlysning av konsekvenserna av dessa lagar. Centerpartiet var lyckligtvis med om att fördröja buggningslagen som var på väg, det fanns fortfarande för många osäkerhetsfaktorer som man inte hade full koll på.

Att jaga fildelare, eller snarare personer som fildelar upphovsrättsskyddat material är på gränsen till larvigt. Med det inte sagt att man inte skall göra något åt problemet, men jag tycker inte att detta är en typ att brottslighet som skall prioriteras framför inbrott, bilstölder och skadegörelse.

När min bil blev stulen för ett år sedan lades förundersökningen ned på en gång p g a brist på bevis. När bilen återfanns hade polisen ingen lust att säkra den på eventuell teknisk bevisning i syfte att hitta gärningsmännen av ”resursbrist”. Det själs över 30 bilar om dagen i bara i Stockholm.

Och tro mig när jag säger att det är betydligt värre för en familj att bli bestulen på sin bil än för ett filmbolag att bli blåsta på eventuella intäkter. Jag skriver eventuella intäkter då det inte alltid förhåller sig så att den som laddar ned en film skulle ha köpt den annars.

Nå. Kontentan av det hela är väl snarast att det ”Bodströmsamhälle” som vissa olyckskorpar har kraxat om en längre tid mer och mer börjar bli en realitet.

Hade detta ”samhälle” haft förutsättningarna att miniska brottsligheten och öka tryggheten så må det väl varit hänt. Men när kriminologer och andra forskare stillsamt låter meddela att tuffare tag i lagstiftningen knappast kommer att göra någon skillnad finns det nog anledning att själv börja studera frågan och bilda sig en egen uppfattning.

Min uppfattning är klar sedan länge.

Sätt in groteskt mycket resurser på att fånga upp och hjälpa ungdomsbrottslingar och gör allt som är möjligt för att ge dessa en chans att välja ett annat liv än det kriminella.

Men om det har jag redan skrivit tidigare.

Och om detta lär jag skriva om igen.

Inga kommentarer: