lördag, mars 31, 2007

Analys av förmögenhetsskatten

Fick detta mail häromdagen från min gode vän med ett insyn i finansvärlden. Mailet var en uppföljning på ett telefonsamtal vi hade i samband med att jag kollade vad han hade för syn på regeringens förslag att avskaffa förmögenhetsskatten.


Vi kan kalla min vän "Källa C", då han helst vill hålla en låg profil.

Jag tycker att hans resonemang är intressant och väl underbyggt.

Döm Själv!

--- Utdrag ur mail från "Källa C till Fredrik Bojerud, Fredagen den 30 mars 2007 ---

"Även om jag tycker att Sverige har ett onödigt högt skattetryck som drastiskt borde sänkas åtminstone till ett EU genomsnitt, predikar jag inte laize-fare. Vissa områden måste staten stå för, till exempel försvar, infrastruktur etc., dessa bör då lämpligen finansieras via skatteuttag.

Sverige har skam å sägandes det högsta skattetrycket inom hela OECD uttryckt i procent av BNP, cirka 52 procent. Förmögenhetsskatten utgör jämfört med helheten en ringa del av skatteuttaget, cirka 5 miljarder SEK. Därför fyller inte skatten någon särskilt fördelningspolitisk funktion utan snarare en symbolisk eller politisk funktion. Skatten är onekligen, vilket är ett axiom, mycket orättvis. Varför ska man skatta för tillgångar som man för det mesta redan skattat för en gång? Skatten är helt enkelt inte moraliskt försvarbar, speciellt inte i ögonen på en borgerlig regering.

Vad kommer avskaffandet få för konsekvenser? Troligen inte speciellt mycket men det kommer att stoppa ett inte oansenligt kapitalutflöde från Sverige. Det rör sig om hundratals miljarder som redan har lämnat Sverige. Dessa kommer troligen inte tillbaka eftersom ingen amnesti ges i samband med avskaffandet men det viktiga är att stoppa det fortsatta flödet ur Sverige. Det kapital som nu istället kan stanna i Sverige kommer förhoppningsvis att utgöra grunden för en del nya företag och ge entreprenörer möjlighet att bygga upp företag som kan anställa fler personer.

Huvudskälet till förmögenhetsskattens avskaffande är som jag ser det inte realekonomiskt utan moraliskt. Att skatten delvis finansieras med sänkta avdragsmöjligheter för pensionssparande är väl enbart positivt. Det är ju i princip inga andra sparformer som gynnas som pensionssparandet har gjort. Det har varit en skattemässig skevhet som mycket orättvist har gynnat privat pensionssparande. Med skattens avskaffande kommer andra sparformer återigen i ropet, till exempel sparande på konto, i fonder och aktier.

Avslutningsvis tycker jag inte att hela beloppet om 5 miljarder kronor bör eller ska finansieras fullt ut. I varje fall inte genom att andra skatter höjs. Sverige måste sänka sitt skattetryck och om en finansiering ska ske bör det ske genom sänkta bidrag och avdragsmöjligheter."

--- Slut på utdraget ---

Även om "Källa C" oftast ligger till höger om mig när vi talar om skattefrågor kan jag inte annat än dela hans syn på förmögenhetsskatten.

torsdag, mars 29, 2007

Torsdagstankar

Miljöbilsavdrag!

Ett vallöfte från centerpartiet som nu blir verklighet. De långsiktiga miljövinsterna kommer vida överstiga den kortsiktiga kostnaden.

Handelskonflikten

Lustigt att Svenskt Näringsliv som brukar förorda att man skall göra det mesta på lokal nivå nu sitter och kniper som värsta pamparna när berörda parter är överens!? Handelns löner är låga. Högkonjunkturen ger handeln god förtjänst. Vad är problemet?

Persson om Persson

Göran hade tydligen en hel del övrigt att önska av dokumentären i fråga. Tror fan det! :-)

BK Zlatan vs Nordirland

Missa första halvlek (tydligen inte mycket att missa) och hörde på kommentatorerna att detta inte var en match som bjöd på skönspel. Får väl kolla in mitt älskade AIK i stället nu när allsvenskan snart börjar igen.

Promenader

Gick 45 + 55 minuter idag. Skönt för både kropp och själ. Varför gör inte fler detta oftare istället för att sitta som drogade slavar framför tv-apparaterna!? Rör på dig!

Typer som få sjukt mycket tillbaka på skatten.

Skäms! Du vet vem du är! :-)

Våren

Bättre än på länge!

Spelet Americas Army 2.8.1

Fortfarande kul! m8s regerar!

Avslutningsvis:

Förr producerade man varor för att täcka ett behov. Idag producerar man behov för att kunna sälja varor.

Där fick du något att fundera över!

onsdag, mars 28, 2007

Vårreflektioner

Förmögenhetsskatten försvinner.

Kollade med min finanskompis C. Han sa att det var bra. Litar på honom. Litar på att beslutet kommer att göra mer nytta än skada.

Våren är här!

Sol = Bra.
Pollen = Jobbigt.
Vårkänslor = Beror på till/från vem :-)

GI-metoden.

Funkar för mig!

Riktigt goda luncher med riktigt gott sällskap på riktigt fina restauranger.

Funkar för mig!

Tjänstemännen på Stockholms Stadsrevision.

Hur sköna och proffsiga som helst. Stadens granskning vilar i trygga händer.

Centerstämma på lördag med risk för en och annan politisk strid.

Spännande.

Promenader längs Riddarfjärden i solskenet.

Att rekommendera.

Ordförande Persson.

Är det redan slut? Och hur slut är Göran!?

Så skall det låta.

Senaste programmet (som jag så i efterhand via svt.se) var mycket underhållande.

Min son och hans cykel

Fyller mitt hjärta med glädje och värme när jag ser honom cykla fram genom vårvärmen med sitt stora leende på läpparna.

The Daily Show och The Colbert Report

Probably the best TV in the world!

Orka blogga!?

Inte när det finns så mycket annat kul i livet.

Avslutningsvis.

Fyll åren med liv inte livet med år!

Ta hand om dig!

tisdag, mars 20, 2007

Göran gör bort sig och sitt parti!

Det finns de som påstår att ärlighet varar längst… Fan trot!?

Göran Perssons uppriktighet i Erik Fichtelius dokumentär är inte befriande. Den är plump och småaktig. Göran Persson tycks vara en mycket liten människa med väldigt låga tankar om sin omgivning. Alla påståenden om att han kan vara en buffel och mobbare bekräftas nu av Göran Persson själv.

Tajmingen är för övrigt hejdlöst dåligt vald ur ett socialdemokratiskt hänseende. Om nu Göran Persson är hälften så mycket strateg som han tycker själv borde han ha insett att tidpunkten för dokumentären – Monas Sahlins första arbetsdags som ny partiordförande för (s) – är optimal för att skada henne och i dess förlängning, partiet.

Redan i lördags såg vi en partiledare som istället för att tona ned sig och avgå med gott om ”plats” för framtidens ordförande istället tog för sig av både talartid och rampljus. Göran bröt därmed mot sina företrädares, Tage Erlander och Ingvar Carlsson, mer tillbakadragna sätt att tacka partiet.

Det hela grundar sig givetvis i att Göran Persson inte gillar Mona Sahlin och sannolikt aldrig har gjort det. Starka kvinnor tycks inte vara Görans grej (se Margot Wallström). Han tycker uppenbarligen att Mona Sahlin är en ovärdig efterträdare och har svårt att dölja detta.

Nu sitter han säkert på sitt Torp och gnuggar händerna av förtjusning åt den uppståndelse hans uttalanden i dokumentärer får. Göran verkar gilla att stå i centrum.

Som centerpartist har jag svårt att hålla mig för skratt åt det interna pajkastandet som Göran ägnar sig åt. Skrattet fastnar dock i halsen när bilderna på Olof Johansson dyker upp i rutan. Att så tydligt bli påmind om stödsosseriet var jobbigt, även för en som inte var med i partiet på den tiden.

Nåväl. Summan av det hela är att Göran Persson gör bort sig och sitt parti och gör det svårt även för hans beundrare och vänner att försvara det han ställer till med genom denna dokumentär. Eller som talesättet säger:

- Det A säger om B, säger mer om A än B.

måndag, mars 12, 2007

Rädd fp-sekreterare fokuserar på fel parti

Inte heller jag kan hålla mig borta från att kommentera Erik Ullenhags insändare på DN Debatt idag.

Rubriken är ”Centerns nya nyliberalism är en fara för Alliansen”.

Erik skriver bland annat:

”Ledande företrädare talar om platt skatt och förespråkar mycket kraftiga skattesänkningar. Förslag reses om marknadshyror och partiet är en skarp kritiker av svensk arbetsrätt och har återknutit till en gammal centertradition om att tala om grundtrygghet i stället för inkomstbortfall i socialförsäkringarna.”

Om du undantar riksdagsmannen, CUF-ordföranden tillika provokatören Fredrick Federley, vilka andra ledande företrädare har du kvar då som förespråkar ovanstående?

En företrädare gör inte ett parti (med eventuellt undantag för ordföranden som ibland kan ha just den informella makten). Fredrick Federley företräder på inget sätt hela centerpartiet, detta är han säkert själv den första att skriva under på själv. Än idag finns det centerpartister som saknar den tid då centerpartiet var ett ansvarstagande stödparti åt socialdemokraterna, dom är inte många, men dom finns och de är inte heller normgivande.

Sanningen är väl snarast den att centerpartiet behövde ta ut avstånd till den självutplånade positionen som socialdemokratins [bitch] stödparti som partiet hade under stora delar av 90-talet.

För även om Sverige som nation tjänade på den politiska stabiliteten som blev konsekvensen av samarbetet så var priset för centerpartiet mycket högt. Som en konsekvens av sin egen historia är centerpartiet är idag landets kanske tydligaste borgerliga partier, detta för att vi vet hur illa det kan gå om man som litet parti blir otydlig i sin profil.

Centerpartiet uppfattas av många, även inom alliansen, idag som kaxiga, på gränsen till övermodiga. Det är ett parti som utmanar, ifrågasätter och vågar pröva nya tankar. Centerpartiet är idag ett parti med både en stark självkänsla och ett starkt självförtroende. Övertygelsen inom partiet att man kommer att göra ett ännu bättre val 2010 är stark.

Det finns mycket som tyder på att läget är det motsatta inom folkpartiet. Stukade av dåligt valresultat och dataintrångsskandaler. Dessutom är det inte omöjligt – snarare högst möjligt - att centerpartiet är folkpartiets största konkurrent om de socialliberala väljarna.

Det är nog mot den bakgrunden som Erik Ullenhags insändare skall läsas. En oro för centerpartiets styrka och folkpartiets svaghet.

Att försöka – om än med indirekta anklagelser - måla ut centerpartiet som nyliberalt högerspöke är kanske en listig strategi om ens eget parti står på en tydlig och stark ideologisk grund. De folkpartister jag har talat med vittnar snarare om motsatsen. Efter det att den tidigare partisekreteraren Jakobssons järngrepp över partiet försvann i och med dennes avgång saknar man idag en tydlig linje för partiet. Även Lars Leijonborgs upplevda anonymitet ses som ett stort problem.

Så mitt råd till Erik Ullenhag och dennes partikamrater är lika enkelt som uppriktigt:

Lägg mindre kraft på andra partier just nu och lägg mer kraft på att ”bota” ert eget.

Fyraprocentsspärren ligger där den ligger och den backar inte för någon, inte ens folkpartiet!

söndag, mars 11, 2007

Sammanfattning av veckan som gick.

The Ark vinner melodifestivalen.

Kommentar: Och!?

Moderaterna lanserade sitt kulturpolitiska program.

Kommentar: Att de bara orkar?

Odelberg lägger fram lagförslaget som skall ge FRA utökade befogeheter att avlyssna data- och teletrafik.

Kommentar: Låt bli!

Henke nätar i sin sista hemmamatch för Manchester United.

Kommentar: Henrik Larsson is still Godh! För övrigt håller jag givetvis på Queens Park Rangers.

Maud Olofsson ger sina gamla lärare en känga för ostimulerande pedagogik under med följd att hon får kritik för det.

Kommentar: Jag vet precis vad du menar Maud. Bra att du vågade säga!

Hammarby bandy är åter i SM-final.

Kommentar: Vi vet ju hur det brukar sluta!

2 personer har dött av att gå genom isarna.

Kommentar: Av alla onödiga sätt att dö på 2007...

Expressens bloggare våldför sig på vårt språk!


Bella Vogel Rödin ser söt ut. Om hon är smart vet jag inte. Däremot vet jag att hon inte är en lysande språklig begåvning. Eller vad sägs om följande citat:

"Tömmy klarade sig utan kråka i hals den här gången också. Han har kanske bytt tonart för att klara hel alåtchabraket. Tömmy vinnr dock inte mer än kinnornas hjärtan. Vidare till Finalnd går han icke"

Hennes ”Nöjesblogg” är full av stavfel, slarvfel och allmänt grammatiskt våldförande på det svenska språket. De språkliga bristerna är så många att det efter ett tag inte längre roar mig att leta fel. Jag blir bara nedstämd.

Att dagens ungdomar chattar i stället för skriver och trycker på sänd innan de ens läst igenom sitt inlägg en enda gång må vara hänt - om än beklagligt - men att en avlönad skribent inte presterar bättre än så här är bara beklagligt och dåligt.

Det är inte Bellas fel, hon gör säkert så gott hon kan och menar väl. Dock tycker jag gott att vi kan ställa högre krav på Expressen. Skulle Bella t ex skriva sina inlägg i ett program med stavningskontroll skulle i alla fall de flesta stav- och slarvfelen försvinna.

Kvar blir dock en prosa som på sin höjd passar när fjortisar chattar, om ens då.

Även mina inlägg lämnar under stundom en del övrigt att önska vad avser stavning, grammatik och prosa.

Men då jag inte skriver å yrkets vägnar och heller inte representerar en dagstidning känner jag att det finns en väsentlig skillnad i hur höga krav man kan ställa på skribenten.

Jag skulle t ex aldrig gå lika hårt åt en privatbloggande ”nöjesbloggare” än en som har bloggandet som yrke.

Men av Bella Vogel Rödin och Expressen både kan och skall man kräva mer.

Mycket mer.

lördag, mars 10, 2007

Integrity? My ass! (US Edition)

In the land of the free and home of the brave (That would the United States of America), personal integrity is one of many sacred rights protected by law.

These laws are guarded by the judicial system with it's courts, lawyers and different police agencies.

One of the finest police agencies is the F.B.I. and they would never systematically, lets say some 47.000 times, against the law invade the personal integrity of it's own citizens, would they?

Of course they would!

And as long as we let them get away with it, they'll keep on do it!

There is no valid excuse for ignorance in this day and age when almost all the knowledge in the world is waiting at your fingertips.

Integrity? My ass!

torsdag, mars 08, 2007

Integritet? Min stjärt!

Reklamskylt utanför staden Yass i Australien. Bilden har inte med texten att göra men den passar bra till rubriken.
----

Regeringen Reinfeldt lade idag fram sitt fina förslag om hur Försvarets radioanstalt skall kunna avlyssna tele- och datatrafik som passerar landet gränser i syfte att kunna upptäcka och kartlägga hot mot riket. Det verkar råda delade meningar om huruvida även grov internationell brottslighet ingår i bevakningsuppgiften. Läser man lagförslaget kan man lätt få intrycket att så är fallet- Lyssnar man på försvarsminister Odenberg blir bilden en annan.

Från alla håll kommer nu kritiken. Till och med Thomas Bodström gnäller. Polaren Per Ankersjö skriver klokt om detta här.

Dock tycker jag att mycket av allt snack om "personlig integritet" är aningen festligt.

Missförstå mig rätt. Frågan är viktig och bör tas på allvar, men verkligheten tycks vara konstruerad på ett annat vis.

Idag, just nu, är det mesta av det du pysslar med på internet avlyssnat. Teletrafik och datatrafik tappas av och bearbetas av superdatorer som ständigt söker efter nyckelord som programmerats in av diverse underrättelse- och säkerhetstjänster. En del i enlighet med det landets lagar, en del snappas upp med illegala metoder. Läs mer om Echelon här!

Dessutom finns det otal med företag, med Google i spetsen, som lagrar och analyserar vad som pågår på internet i allmänhet och på de servrar dessa företag styr i synnerhet. Deras tjänster är oftast "gratis", priset du betalar är din integritet.

Är då regeringens förslag ett problem?

I princip ja, i praktiken nej.

Behöver vi dessa underrättelser som blir resultatet om lagen går igenom för att kunna skydda vårt land?

Jag är inte kompetent att bedöma det men instinktivt känns det onödigt i dagsläget.

Är det värt risken att något illa händer i vårt land för att värna principen om personlig integritet i möjligaste mån?

Ja, tyvärr. Särskilt mot bakgrund av att vi redan idag är övervakade av främmande makt.

Kommer integriteten vinna mot profit och rädsla?

Bara om vi vill det och orkar engagera oss i frågan. Så länge integritetsfrågor ses som ickefrågor av den stora majoriteten är integriteten chanslös.

För precis som regeringsformen - vår finaste grundlag - inleds; All offentlig makt i Sverige utgår från folket. Utgår även all konsumentmakt ytterst från konsumenten.

Med andra ord: Vi kan om vi vill, men vi verkar inte bry oss.

En vis man sa en gång...

"Demokrati förutsätter jämvikt mellan gemenskap och splittring, mellan samarbete och kamp. Demokratins centrala problem blir att bevara gemenskapen trots konflikterna."

~ Herbert Tingsten

onsdag, mars 07, 2007

Demokratiprocess - Smaka på den du!


Nyss hemkommen från Ledarnas förbundsråd där interndemokratin inom förbundet och utvecklingen av densamma stod på dagordningen.

Drack för mycket kaffe, försent på kvällen. Kan inte somna. Skriver lite istället.

Hade inga direkta förväntningar i förväg. Det skulle visa sig vara intressant och givande.

Gråhårig man i 55-60-årsåldern var överrepresenterad på rådet. Var ofin nog att påpeka detta. Kändes skönt att göra.

Min huvudtes under dagen var att framtidens medlem kommer att vilja medverka på sina villkor på den tid som passar den enskilde och att den främsta motivationsfaktorn är egennyttan, d v s hur gynnar mitt engagemang mig och de jag bryr mig om?

Jag är inte säker på att alla i rummet höll med mig, eller ens förstod vad jag menade. Men jag fick också min beskärda del av glada tillrop. Gillar att få positiv feedback.

Det är kul att inspirera och spekulera. Prova själv vettja!

måndag, mars 05, 2007

Självutplåning nästa!


"För att undvika kritik, säg ingenting, gör ingenting, var ingenting"

Elbert Hubbard 1856 - 1915

Sångfågeln Esmeé från Holland

Söt som socker och med en klar och vacker röst som går igenom sunkiga mikrofoner och sprukna pc-högtalare lägger hon just nu världen för sina fötter.



18-åriga Esmeé Denters lånade syrrans webbkamera och satte sig framför den i sitt sovrum och började sjunga. Hon sjöng inte för att bli stjärna, hon sjöng för att det var kul. Hon tog inte betalt. Hon bara sjöng och var söt.



Ett skivbolag hörde av sig. Och ett till. Och sedan "hur många skivbolag som helst". Tidigare satt talanger och skickade band till skivbolagsfolk i hopp om att få chansen. Idag lägger talangerna ut sitt material på internetsidor som myspace och youtube och låter skivbolagen komma till dem.



5-månader senare nyss hemkommen från USA intervjuas hon i holländsk tv om det hon varit med om hittills. Vi har knappast sett och hört det sista från Esmeé.

Ännu ett exempel på hur vår värld förändras... till det bättre om du frågar mig.

Till Calles försvar!

Om Carl Bildts upplevda arrogans kan vara ett problem så är I alla fall hans bloggande inte ett problem.

Torekulls jämförelse mellan Carl Bildt och Hugo Chavez var ungefär lika relevant som när Björn Elmbrant liknande SR-chefer med de Röda Khmererna, det vill säga fullständigt uppåt väggarna irrelevant och kränkande.

S-debattören Stig-Björn Ljunggren och Timbros Bill McCormac citeras i Dagens Media där de säger så kloka saker att undertecknad inte kan göra annat än att hålla med.

Det är 2007 och internet är en integrerad del av de flestas liv. Så länge Carl Bildt inte föregriper regeringsbeslut, avslöjar hemligheter eller grovt missköter sina övriga åtaganden är väl hans bloggande snarare en mycket positiv sak.

Att som politiker släppa in väljarna i sina tankar och resonemang skall inte kritiseras.

Det skall uppmuntras!

Kolla in...


...www.bojerud.se

fredag, mars 02, 2007

Därför bör Carl Bildt överväga sin avgång!

Jag tänkte passa på att utveckla mitt tidigare påstående att: ”Carl Bildts aktieaffärer börjar verkligen bli en belastning för regeringen”.

En politiker skall givetvis få äga aktier, även Carl Bildt. Dock bör detta aktieägande vara så konstruerat så man inte kan påverka aktiekursen genom egna politiska beslut. Ofta tycks politiker i ledande ställning lösa detta genom att lägga sin portfölj i förvaltning där de inte kan påverka hur förvaltaren placerar.

I fallet Carl Bildt är det inte direkt innehavet av vissa aktier som är det största problemet. Det är Carl Bildt själv som är det största problemet. Han har bevisligen underskattat symbolvärdet i att han som Sveriges utrikesminister förväntas vara oklanderlig i sin handel och vandel.

Att uppfattas som arrogant är inte nödvändigtvis samma sak som att vara det, men efter ett helt liv i politiken borde statsrådet Bildt vara bättre rustad att hantera kvällstidningsangrepp och drev och förstå skillnaden mellan faktisk sanning och upplevd sanning.

För så är det ju, även om man vill bagatellisera Bildts affärer så finns det en grund för kritik i vissa avseenden. Och ju mer Bildt försöker slå tillbaka desto skyldigare framstår han.

Fakta underordnas formerna. Måhända fel och oriktigt, men så fungerar våra media idag.

Lyssna på dina mediarådgivare Carl Bildt, de kan det här med spinn och pr bättre än du, även om det kanske svider att erkänna.

Ditt ego är inte viktigare än regeringens. Om du inte håller med mig bör du ta konsekvensen av din, i så fall konstaterade, hybris och avgå.