måndag, oktober 16, 2006

Betala inte radio- och tv-licens. Skatta istället.

Tillfället gör tjuven brukar det heta.

Utan att på något sätt försöka, eller ens vilja försöka, försvara den stora grupp licensskolkare som dykt upp i dyningarna efter Borelius och framförallt Stegö Chiló tycker jag att de senaste dagarnas händelser sätter fingret på det orimliga i dagens konstruktion där en ”skatt” tas ut som en avgift på en verksamhet som lika gärna skulle kunna skattefinansieras.

Tänk dig själv om samtliga offentliga kostnaders skulle betalas av dig med hjälp av inbetalningskort och där du skulle ha rätt till lättnader eller befrielse om du inte brukade just den delen av det allmänna!?

Vägskatt betalas endast av dem som har körkort? Skatt till kulturen endast av dem som gick på museer eller teater? ”Högre” utbildningsskatt betalas endast av dem som utnyttjat högskola eller universitet? De som gjort värnplikten betalar lägre skatt till försvaret?

Även om det faktiskt skulle kunna finnas en poäng i denna metod, faller den samtidigt på sin egen orimlighet. Administrationskostnader, risk för fusk och godtycke och en massa annat ”jidder” som du får räkna ut själv, gör att nuvarande modell; där alla de absolut flesta skatter läggs i en korg för att sedan fördelas i enlighet med regeringens önskan och riksdagens beslut framstår som den enda rimliga.

De undantag som finns från den generella beskattningen, som t ex tobaksskatt, alkoholskatt, bensinskatt, fordonsskatt och fastighetsskatt, är hyfsat lätta att administrera och svåra att smita ifrån – även om familjen Larsson-Borelius visade prov på ett fiffigt sätt att undgå att personligen drabbas av skatteeffekter så betalades ju i alla fall fastighetsskatten till staten, även om de sen drog av det som en kostnad i sitt off-shorebolag.

Att ge ovänner av public service möjligheten att smita från att betala för den ”fria” radion och tv:n är onödigt. Ta bort Radiotjänst och täck kostnaden för SR och SVT med skattemedel.

Eftersom det ändå är riksdagen som bestämmer beloppet på licensen få är ju hela resonemanget om ”fri” radio och tv redundant. Med en före detta socialdemokratisk minister som styrelseordförande i SVT så är väl inte ordet ”fri” det första som kommer i tanke hos denna bloggare.

Nåväl, lång historia kort: Avskaffa licensen, täck med skatter.

Och gör det nu!

1 kommentar:

Anonym sa...

Jag tycker faktiskt också att det vore bra om public service finansierades av alla gemensamt efter bärkraft via skatten liksom jag tycker det är bra att sjukvård och barnomsorg finansieras efter bärkraft via skatten. Men det är inte så ofta man hör borgeliga bloggare förespråka skatt framför räkning hem i brevlådan... *S*