fredag, mars 02, 2007

Därför bör Carl Bildt överväga sin avgång!

Jag tänkte passa på att utveckla mitt tidigare påstående att: ”Carl Bildts aktieaffärer börjar verkligen bli en belastning för regeringen”.

En politiker skall givetvis få äga aktier, även Carl Bildt. Dock bör detta aktieägande vara så konstruerat så man inte kan påverka aktiekursen genom egna politiska beslut. Ofta tycks politiker i ledande ställning lösa detta genom att lägga sin portfölj i förvaltning där de inte kan påverka hur förvaltaren placerar.

I fallet Carl Bildt är det inte direkt innehavet av vissa aktier som är det största problemet. Det är Carl Bildt själv som är det största problemet. Han har bevisligen underskattat symbolvärdet i att han som Sveriges utrikesminister förväntas vara oklanderlig i sin handel och vandel.

Att uppfattas som arrogant är inte nödvändigtvis samma sak som att vara det, men efter ett helt liv i politiken borde statsrådet Bildt vara bättre rustad att hantera kvällstidningsangrepp och drev och förstå skillnaden mellan faktisk sanning och upplevd sanning.

För så är det ju, även om man vill bagatellisera Bildts affärer så finns det en grund för kritik i vissa avseenden. Och ju mer Bildt försöker slå tillbaka desto skyldigare framstår han.

Fakta underordnas formerna. Måhända fel och oriktigt, men så fungerar våra media idag.

Lyssna på dina mediarådgivare Carl Bildt, de kan det här med spinn och pr bättre än du, även om det kanske svider att erkänna.

Ditt ego är inte viktigare än regeringens. Om du inte håller med mig bör du ta konsekvensen av din, i så fall konstaterade, hybris och avgå.

Inga kommentarer: