fredag, februari 23, 2007

Gräsrotsdemokrati. Del 1

Det var årsmöte i min lokala c-avdelning häromkvällen.

Där skulle motioner lämnas in.

Lade in två stycken mest för att testa.

Här är den första:

Motion till distriktsstämman våren 2007 för Centerpartiet i Stockholms stad

MOTION ANG ERSÄTTNING TILL FÖRSVARSFRIVILLIGA UNDER UTBILDNING

Den som idag på frivillig basis deltar i utbildning inom frivilligförsvaret (t ex hemvärnet) får endast så kallad dagpenning (90 % av SGI) som ersättning för förlorad inkomst under utbildningen. Detta system härstammar från den tid då Sverige hade ett värnpliktsbaserat invasionsförsvar med många repetitionsövningar som kostade staten mycket pengar.

Idag är det främst Hemvärnet som skall kunna kallas in som extraresurs i händelse av kriser och katastrofer. Samhället är mycket beroende på att frivilliga är intresserade att lägga ned sin fritid i den frivilliga försvarsverksamheten.

Dagens låga ersättning vid utbildning kan i många fall verka avhållande för den som är intresserad att utveckla sin förmåga att delta i Sveriges försvar.

Det minsta man kan begära är att den som frivilligt ställer upp och utbildar sig för att kunna hjälpa samhället vid kris eller krig inte skall behöva förlora pengar på sitt engagemang.

Mot bakgrund av ovanstående yrkar jag:

att Centerpartiet aktivt verkar för att ändra ersättningsreglerna så att den som deltar i utbildning inom frivillig försvarsverksamhet ersätts för sitt faktiska (bevisade) inkomstbortfall.
att motionen vidaresänds till Centerpartiets riksstämma.
att motionen sänds till Centerpartiets riksdagsgrupp för kännedom.

---

Stockholm den 8 februari 2007





Fredrik Bojerud
Centerpartiet i Stockholms Stad
Avd Innerstaden

1 kommentar:

Anonym sa...

Tack för det!

Råkade bara trilla in på bloggen och såg att du uppmärksammat detta. Idag är det i stort sett så att man får betala för att delta om man är tvungen att ta ledigt. Systemet är absolut inte anpassat för oss som arbetar helger..

Hur gick det förresten med din motion?