onsdag, februari 21, 2007

Från trädkramare till skyskrapskramare


”Vi stockholmare vill inte bo i ett museum!”. Detta lätt förföriska citat har jag hämtat från Per Ankersjö, Centerpartiets ordförande i Stockholms stad.

Per gillar höga hus. Ju högre desto bättre. Gärna mitt i city. Helst flera på en gång.

Detta vurmande för skyskrapor kan tyckas stå i bjärt kontrast mot ”gamla tiders” Stockholmscentern som kramade träd och parker och stoppade Dennispaket. Men i dessa tider när Maud Olofsson mer eller mindre försvarar kärnkraften och moderaterna är det nya arbetarpartiet så är det väl inga konstigheter att Centerpartiet i Stockholm gillar skyskrapor.

Såsom varandes ett asfaltsbarn uppväxt under 70-talet kan jag inte direkt säga att jag spontant tilltalas av tanken på en massa skyskrapor á la Högtorsskraporna (som jag tycker är fula och misslyckade) eller Fältöversten (som är en stadsarkitektonisk våldtäckt på Öfvre Östermalm om du frågar mig).

Men när jag tänker ett varv till på frågan inser jag, lite motvilligt, att Per har rätt.

Varje generation bör få sätta sitt avtryck på staden, och staden måste vara levande och anpassningsbar. Bygg på höjden. Sluta smyga med att Stockholm är en storstad och en stad som växer så det knakar. Samtidigt behöver vi inte riva hela stadsdelar, som man bevisligen gjorde under efterkrigstiden.

Utmana dagens arkitekter till att skapa höga byggnader som är unika för Stockholm och som både utmanar och harmoniserar med befintlig arkitektur.

Förnyelse och tradition sida vid sida. Stadsplaneringens Ying och Yang om du så vill.

Och med tanke på att många än idag, om än helt felaktigt, förknippar Centerpartiet i Stockholm med ”usch, nej och förbud” är det helt rätt att vår ordförande går i bräschen för det moderna Centerparti som jag själv anser mig tillhöra. Ett parti som tar miljön och hoten mot vår miljö på allvar men samtidigt inser att en modern stad måste få leva och utvecklas.

Det är skillnad på att vilja tygla utvecklingen för att styra den rätt och att vilja dräpa utvecklingen under förevändningen att folk inte vet bättre.

Själv kramar jag gärna både träd och höga byggnader men helst kramar jag mina barn.

2 kommentarer:

perankersjo sa...

Jag smider medan järnet är varmt. Var ska Stockholms nya finansdistrikt ligga - i Frihamnen eller 100 meter ovanför city?

http://perankersjo.blogspot.com/2007/02/finansdistrikt-ute-i-bushen.html

Anonym sa...

Helt rätt. Stockholm behöver växa. Och det innebär inte fler trista förortsområden med en timmes pendeltågsresa för att komma in till city. Förtätning och förhöjning. Skyskrapor i värtahamnen, varför inte riva misstaget klarakvarteren och bygga nytt, bättre och högre? På Gärdet (där jag själv bor) finns mycket stora områden som idag är slättområde eller outnyttjad skog, här finns också utrymme för flera skrapor, kaknärstornet finns redan där så inte ens de bakåtsträvande "stadsbildskramarna" bör ha för stora problem med att bygga högt där.