lördag, januari 31, 2009

Försvarsmakten och den Gordiska knuten.

Alexander den store var den som senast lyckades erövrade Afghanistan. Kanske kan han hjälpa Sverige hitta rätt i försvarsröran?
På bilden: Svenska soldater på patrull i Afghanistan. Foto: Fredrik Bojerud

Allt för länge har försvarspolitiken i Sverige präglats av regionalpolitiska och militärindustriella hänsyn. Allt för länge har miljarder och åter miljarder gått till annat än att bygga och vidmakthålla ett militärt försvar och så länge som våra politiker låter sig hållas gisslan av särintressen kommer försvarspolitiken vara precis lika rörig som den är nu.

Den bistra sanningen är den att nyrenoverade, välfungerade, strategiskt belagda regementen och flottiljer har lagts ned genom åren av regionalpolitiska hänsyn. Den bistra sanningen är den att årskullar med värnpliktiga har skickats hem. Övningar har ställts in och regementen har lagts ned för att balansera det ekonomiska underskott som den sjukt dyra materielanskaffningen av bl a JAS bidragit med.

Det är dags att sluta tänka på annat och lägga fokus på FÖRSVARET. Det vill säga sluta använda Försvarsmakten som ett regionalpolitiskt styrmedel.

Lösningen på Försvarsmaktens nuvarande problem påminner om den gordiska knuten, den som var så krånglig att ingen lyckats lösa upp den. Tills Alexander den Store enligt legenden tittade en stund på knuten innan han drog sitt svärd och högg knuten i bitar.
Ett Alexanderhugg är precis vad Försvarsmakten behöver. Att i en rörelse bli av med obalansen mellan officerare (för många) och soldater (för få). Att i en rörelse sluta satsa på små, dyra militärmaterielprojekt och i stället köpa mer, redan utvecklad materiel ”från hyllan”. Att i en rörelse planera utifrån försvarets behov och inte regionernas.

Hugget bör innehålla två radikala inslag:

1. Medlemskap i Nato. Titta på en danska modellen. Kraftsamla på försvarsgrenar och förband som bidrar till försvaret av Östersjön och Skandinavien.

2. Hela Försvarsmakten läggs ned och byggs upp på nytt. Denna gång med rätt balans mellan soldater och officerare och med en organisation som tydligare speglar dagens och morgondagens uppgifter för Försvarsmakten. Det kommer bland annat innebära att vi i framtiden kommer ha fler förband som är lätt mekaniserade i stil med den luftburna skvadronen som utvecklats i Karlsborg.

Behåll de regementen och flottiljer som är bäst för Försvaret. Köp den utrustning som är bäst för Försvaret. Ursäkta min svenska, men jag skiter allvarligt talat i om hela Karlskoga läggs ned för att vi slutar med indirekt subvention av krigsmaterielen som produceras där. Det är inte Försvarsmaktens uppgift att stödja engelska eller tyska företag.

Men så länge de försvarspolitiska besluten låter särintressen diktera stora delar av riktningen kommer den gordiska knuten förbli olöst och vi Svenskar kommer fortsätta betala försvarsmiljarder till annat än just försvar.

Det är en synd och en skam.

2 kommentarer:

Anonym sa...

Ännu sorgligare att se är att en sådan som du sviker våra trupper i främmande land. Du har rätt i att Försvaret bör stärkas, men aningslöst prat om nedläggning eller ytterligare lemlästning av de få garnisoner vi har kvar hjälper ingen, varesig i detta land eller andra länder.

Ta dig i akt !!

Fredrik Bojerud sa...

Anonym,

Du inte verkar ha förstått innebörden av det jag skrev. Om detta beror på min otydlighet eller din oförmåga att begripa låter jag vara osagt.

Riv och bygg upp betyder inte nödvändigtvis nedläggning och det du kallar lemlästning. Snarare att vi skulle få en försvarsmakt anpassad till sina uppgifter, både strukturellt och organisatoriskt. Att ha regementen där de gör mest MILITÄR nytta och inte arbetsmarknadspolitisk nytta och att en officerskår anpassad efter dagens behov och inte efter det behov som rådde under kalla kriget.

På vilket sätt du kan uppfatta detta som att "svika våra trupper i främmande land" är för mig helt obegripligt. Jag har personligen tjänstgjort med dessa soldater i främmande land och tar mycket illa upp av det du påstår.

Jag upplever din slutkläm som hotfull. Jag hoppas att jag överreagerar. Alternativet skulle ju vara att du:

För det första Inte förstår mitt inlägg, och för det andra väljer att anonymt vara hotfull för att du inte håller med mig. Det skulle i sin tur säga en hel del om vilka grundläggande värderingar du har.