tisdag, januari 09, 2007

Bildt, arrogansen och pengarna.

I sak är det egentligen inte särskilt konstigt. En före detta styrelsemedlem i ett sjukt framgångsrikt energibolag säljer sina optioner och gör miljonvinst. Få personer som varit delaktiga i ett framgångsrikt arbete skulle självmant avstå från sin ”rättmätiga” ersättning/belöning.

Så långt är allt i sin ordning.

Nu råkar den före detta styrelsemedlemmen vara Sveriges utrikesminister och heta Carl Bildt, och det är nu frågan blir lite mer delikat.

Finns det en risk att Carl Bildt skulle påverka regeringsbeslut på ett sätt som skadar Sveriges intressen men gynnar Vostok Nafta och då direkt eller indirekt hans egna ekonomiska intressen?

Nu när optionerna är sålda talas de även om en ”tacksamhetsskuld” som skulle kunna påverka utrikesminister Bildt på ett otillbörligt vis.

Jag känner inte Carl Bildt men jag finner dessa misstankar om jäv kring hans person som ytterst långsökta och aningen kränkande.

Till saken hör dock att Carl Bildt med viss rätta kan uppfattas som arrogant. Hans arrogans gör denna affär större än vad den är.

Men att begära att Carl Bildt skall avgå på grund av att han haft optioner i ett energibolag är ju bara stolligt. Jämför gärna med en utrikesminister som var ansvarig för ett departement som inte var rustat att hjälpa svenska i nöd, som inte avgick, trots svidande kritik från bland annat katastrofkommissionen.

Dock skulle Carl Bildt vinna mycket på att visa sig lite mer ödmjuk.

Å andra sidan skulle väl han inte vara Carl Bildt i så fall!?

Inga kommentarer: