måndag, februari 16, 2009

Alexander Bard och de intoleranta batongliberalerna


Alexander Bard, självutnämnd chefsideolog - smaka på titeln - och grundare av det liberala nätverket Liberati lät sig nyligen intervjuas av Anders Pihlblad på Politikerbloggen.

Jag gillar Bard. Han är kul, smart och vågar sticka ut. En modig röst som provocerar och inspirerar. Gott så.

Men på en punkt tycks han vara typisk Folkpartist. Typisk på det där lite trista viset.

Det verkar som om Folkpartisternas tolkning av begreppet liberal är att förbjuda och fördöma. Liberal (från latinets liber, fri) är en samhällsåskådning och politisk ideologi med individens frihet som grundläggande värde.

Reflektera över det ordet ett tag.

INDIVIDENS FRIHET.

Vad är det då som denne chefsideolog har som en av sina viktigaste frågor? Jo, att förbjuda såklart.

I samma mönster som krav på språkkunskaper före medborgarskap, krav på ordning och reda i skolorn, förbud mot undervisning i basämnen på andra språk än Svenska i grundskolan kommer Bard med den fiffiga idén att religiösa friskolor skall förbjudas.

Men det är inte bara religiösa skolor som skall förbjudas. Alla skolor som inte undervisar på den grundval som den liberala humanisten Alexander Bard tycker är sanningen skall förbjudas. "It's my way or no way" tycks han resonera:

- Vi i liberati är motståndare till religiösa friskolor. Vi anser att man inte ska bedriva propaganda i skolor överhuvudtaget. Barn ska få lära sig självförtroende, tolerans och tänka kritiskt. Det är vad skolan ska hålla på med. Skolor som propagerar för en specifik linje, vare sig den är politisk eller religiös, ska stängas, säger Alexander bard i intervjun.

Jag gillar personligen inte religiösa friskolor. Jag gillar inte indoktrinering i någon form och jag har sällsynt svårt för fundamentalism.

Men att, som Alexander Bard, vilja beröva andra individers frihet att fritt välja skolform för sig själv och sina barn är inte liberalt i mina ögon. Det är på gränsen till fundamentalism och intolerans. En gräns varje sann liberal bör akta sig för att komma för nära.

http://intressant.se/intressant

6 kommentarer:

Anonym sa...

folkpartiet socialisterna.

man kunde ju hoppas att liberati kunde förnya, men de verkar inte syssla med liberalism iaf.

Anonym sa...

Eller pensionärspartiet liberalerna. Fast utan liberaler...

Håller med om att Bard är en kul och smart kille men Liberati är en pinsam historia som bör glömmas bort illa kvickt.

Anonym sa...

Har alltid tyckt att Bard har varit ett medialt kräkmedel, en pjolter-tyckare, som har tyckt till om allt från världreligioners vara eller icke vara, till priserna på getmjölk i norrlands inland. Men hör och häpna, jag börjar gilla killen. Han har en och annan bra poäng och ja gillar endel av hans åsikter och värderingar.

Men så tittar jag på "efter 10" på 4:an och Mr Bard är dagens gäst. Just när jag har börjat få upp ögonen för kar'n, så börjar han låta som en politiker... så nu vet jag inte vad jag skall tycka.

Men det jag skulle säga; gillar dina betraktelser Bojerud :)

Seved Monke Ajneståhl sa...

Hej Fredrik,

Du har missuppfattat varför vi i Liberati inte vill ha religiösa friskolor. Religiösa friskolor vill överföra värderingar som grundas på tro på barn. Detta tycker vi inte är skolans uppgift i ett sekulärt samhälle. Tro är en privatsak, och då är det upp till föräldrarna att uppfostra sina barn i en religiös anda på fritiden. Att detta skulle vara intolerant förstår jag inte alls. Det är ju snarare så att vi tänker på barnens bästa.

Jag tror att du hänger upp dig på ordet förbud, eftersom det är så lätt för folk att när detta ord kommer upp, hacka på folkpartiet och inte se till den politik som vi vill driva. Och framför allt är det lite konstigt att kritiken kommer från dig som är Centerpartist för i många frågor jobbar vi mot samma mål.

Men du som är för religiösa friskolor, kan inte du förklara på vilket sätt en sådan är liberal?

Läs gärna vårt program för sekularisering som publicerades i Expressen i höstas. Du kan läsa det här: http://www.expressen.se/1.1402357

I all vänskap!

Seved Monke
Liberati

Fredrik Bojerud sa...

Seved,

Tack för ditt inlägg.

Först vill jag citera mig själv: "Jag gillar personligen inte religiösa friskolor."

Den religiös friskola är sannolikt inte liberal. Men den skall få finnas i alla fall. Så länge som de ställer upp på de krav som samhället ställer vad gäller värderingar och läroplan. Och det är där skiljelinjen mellan mig och dig tycks gå.

Min syn på individens frihet bygger på att ett samhälle i möjligaste mån alltid skall bejaka en människas önskan. Inte att en elit skall bestämma vad som är "bäst för barnen" över huvudet på föräldrar och kanske barnen själva.

Granska gärna religiösa friskolor med blåslampa och stäng dem som inte spelar enligt uppgjorda regler.

Men förbjuda? Inte om du frågar mig.


Jag är beredd att tillåta mina medmänniskor leva i strid mot mina egna värderingar så länge som det inte bryter mot lagen eller är uppenbart åt helvete.

Till sist. Det är lätt att hacka på Folkpartiet som ett krav och förbudsparti eftersom ni har en förkärlek för politiska utspel som innehåller krav och förbud.

Men ni är ju öppet för ett Natomedlemsskap så det finns glädjeämnen också! :-)

Med vänliga hälsningar,

Fredrik

Martin Ängeby sa...

Hej Bojerud,

Hoppas du läser vårt sekulariseringsprogram, där handlar det inte om förbud i första hand. Vi vill införa röddagskonto, tillåta eutanasi, avskaffa särställning för religiösa organisationer osv.

Vi har också internt gått hårt mot ett korkat förslag om slöjfödbud som ett par folkpartister olyckligt kläckte i höstas.

Martin, Liberati