torsdag, januari 18, 2007

Ett råd i all välmening till en stridslysten facklig rörelse

Plötsligt duggar konflikterna och blockaderna tätt. Media rapporterar om fackförbund efter fackförbund som kräver att mindre företag skall ansluta sig till kollektivavtal genom så kallade hängavtal. Nu senast är det ett vårdbolag i Nacka som skall ”rökas ut”.

Detta är inget nytt. Det är fackets arbetsmetod sedan ”urminnes tider”. Det nya är antingen att det sker oftare och intensivare nu än på länge eller att media rapporterar mer om det.

Oavsett förklaring så krävs det inte 120 poäng i statsvetenskap för att göra kopplingen till en borgerlig regering som dessutom ”jävlas” med a-kassan och därmed med facket.

LO kanske internt mår bra av lite strid med småföretag och demonisering av den borgerliga regeringen!? De har ju som bekant haft det lite tufft med att gå i hård opposition mot ”sitt eget” parti. Men det läskiga ur fackets synvinkel är att jag tror att allmänhetens stöd för fackliga stridsåtgärder mot företag som inte är uppenbart sviniga mot sin personal är lägre än på mycket länge.

Det kan till sist urarta till en slags politisk ”chicken race” där facket sitter i den ena bilen och regeringen i den andra. Skulle facket provocera för hårt kan det plötsligt börja snackas om lagstiftning. Om facket inte väjer undan snart riskerar de att förlora mer än de kan vinna.

Så mitt råd till Vanja och hennes kampsugna fackliga kamrater är kort och enkelt:

Välj era strider och välj dom väl!

Inga kommentarer: