torsdag, mars 16, 2006

EXPRESSEN - Korkad och småaktig

Så var det dags igen. Den illvilliga svenska avundsjukan visar upp sitt fula tryne.

Som vanligt handlar det om politiker och deras förmåner och som vanligt kommer det i spåren av avslöjandet av "riktiga" ekonomiska stolligheter.

Expressen "avslöjar" idag hur våra ministrar kan få ut 98 miljoner kronor i så kallade fallskärmar och/eller pension.

Expressens Anders Jonsson konstaterar nyktert att "den tryggheten har inte alla tusentals arbetslösa ungdomar och invandrade svenskar". Briljant analys Anders. Kan du tänka dig. En arbetslös ungdom i Sverige har inte samma ekonomiska trygghet som en svensk minister.

*ta en paus och reflektera över detta häpnadsväckande påstående*

Allvarligt talat. Vad är det Expressen och Jante-Sverige begär av våra politiker? Att man skall ta ett "dygnet-runt-jobb", sätta sin eventuella karriär i det privata näringslivet på paus för samma villkor som arbetslösa ungdomar? Nej, så korkade tror jag inte att de är. Vad är det då som är problemet? Fallskärmar? Att ha en årslön som "fallskärm" med tanke på att man kan få sparken/tvingas sluta "när som helst" är väl inga konstigheter?

Jag har sagt det förr och jag säger det igen. Jag vill att våra folkvalda har bra villkor och trygg ekonomi. Dels därför att få jobb är så utsatta som toppolitikerns och dels för att göra risken för korruption mindre. Kompetenta människor brukar som regel vilja ha "lön för mödan" och om denna skulle lysa med sin frånvaro ökar risken att vi får än mer inkompetenta personer i regeringen.

Tro inte att t ex Thomas Bodström inte skulle kunna tjäna mer pengar på att jobba som advokat. Lek med tanken att en justitieministerkandidat, som i dagsläget jobbar som framgångsrik välbetald jurist, skulle erbjudas ekonomiska villkor som kräver att denne måste sälja hus och bil för att har råd att bli minister?

Min inställning i frågan är rent principiell. Jag kan förstå att man kan häpna över att vissa ministrar får lön över huvud taget med tanke på deras dåliga insatser. Men det är en politisk fråga och inte en ekonomisk fråga om att ministrar av princip skall ha en god ekonomi och en fungerade ekonomisk trygghet i händelse av plötslig arbetslöshet.

Nu är det ju förvisso extremt ovanligt att en före detta minister hamnar på arbetsförmedlingen. Det har ju den genomkorrupta tillsättningen av statliga VD:ar, generaldirektörer, ambassadörer och landshövdingar sett till. Men det är en annan diskussion. Kortfattat är det nuvarande "vänskapskorrumperade" systemet sjukt och skulle det fungera som regeringsformen avser så hade de flesta ministrar verkligen behövt sin fallskärm.

Men att jämföra en minister med en arbetslös är inte journalistik. Det är bara korkat och småaktigt. Expressen borde veta bättre. Mycket bättre.

Inga kommentarer: